Nyheter från Populär astronomi

2006-09-29

Fyrfaldigt världsrekord avklarat, men är det så viktigt?

Sedan tio dagar har vi hört mycket om Anousheh Ansari som blev den första kvinnan, muslimska kvinnan, rymdbloggaren, och iraniern som besökte den internationella rymdstationen som turist. Idag kom hon hem i välbehåll. Många bloggare och professionella journalister vände på historien mot ett politiskt perspektiv. Dessa har dock tyvärr varit mycket tomma och mållösa berättelser. Varför är det så viktigt att använda sig av sådana klistermärken som första iranier, kvinna, eller första muslimska kvinna? Kan dessa klassificeringar ha sina rötter i att man ser ner på dessa, och därmed tror att det är spektakulärt att de också kan besöka rymdstationen? Kanske vi bör se detta från ett annat perspektiv: Ansaris rymdfärd är tecken på att vi går mot en era där rymdbesök är ett mål för allmännheten och inte en tävling. Rymdvistelser och strävan mot rymden är ett modernt behov som kan tilfredsställas endast genom att utföras. Inom snar framtid kommer denna drivkraft att vara heltäckande och oberoende av genus, kulturell, eller religiös tillhörighet.
Läs mera på Anousheh Anasaris blog
Läs mera om den internationella rymdstationen
Rapport från Iranian Students News Agency (på persiska)

Bild:
Mulet, men ändå: Iran från rymden. Klicka för fler fotografier. (Bild: Anousheh Ansaris fotoalbum på flickr)

Etiketter: ,



2006-09-28

Marsnytt: förnyade kontrakt, Victoria i sikte och hej då till Ansiktet

Det händer en hel del på och kring grannplaneten. Lilla strövaren Opportunity börjar närma sig sitt viktigaste mål, kratern Victoria. Både Opportunity, sin strövarsyster Spirit, sonden Mars Global Surveyor och kretsaren Mars Odyssey har alla fått förnyat förtroende av amerikanska rymdstyrelsen NASA. Och till sist dåliga nyheter för vidskepliga: Mars Express har tagit en ny bild på 'ansiktet på Mars', och det ser mer och mer ut som ett helt vanligt berg.

Bild: NASA
Opportunity är nästan framme vid den 750 meter breda och 70 meter djupa kratern Victoria. Väl där hoppas man att stenarna i kraterns väggar kan ge en helt ny inblick i Mars geologiska historia. (Bild: NASA/JPL-Caltech)

Etiketter: ,



2006-09-26

De stora fluffiga planeterna äntrar scenen

Nu kommer ännu en skum ny sorts exoplanet - i hela tre ex. Brittiska projektet SuperWASP har letat bland en dryg miljon stjärnor efter tecken på planeter som åker framför sin värdstjärna och skymmer den ett tag. Nu har två stycken av kandidatplaneterna bekräftats med en annan klassisk teknik för att hitta exoplaneter, att mäta hur deras tyngdkraft får stjärnan att vagga fram och tillbaka lite grann. Och mätningarna tyder på att de är lika tunga som Jupiter, men en är minst en och en halv gånger större. Den fluffigaste planeten hittills, och till ytan största, är HAT-P-1, som själv upptäcktes helt nyligen av ett ungerskt projekt. Den är bara hälften så tung som Jupiter men uppemot 40 procent bredare.
Artikel på New Scientist Space
Bild: SuperWASP
SuperWASP består av åtta stycken teleskop som kan hålla kolla på 50.000 stjärnor vardera, och leta efter de små små ljusförändringar som beror på planetpassager. (Bild: SuperWASP)

Etiketter:



2006-09-24

Universums mest avlägsna galaxer i närbild

Kanske inte riktigt närbild egentligen, men så nära det går. Ett internationellt gång kosmologer har lagt ihop Hubbleteleskopets djupaste bilder och andra från GOODS-projektet för att undersöka universums mest avlägsna (och yngsta) galaxer. De visar sig vara små, röriga och - bli inte lurad av färgerna i de nya bilderna - blå. Det är ett fint bevis för att dagens maffiga galaxer som Vintergatan och Andromedagalaxen (som syns fint såhär års) är ett relativt nytt påfund i universum. Det var alltså i de små som de första stjärngenerationerna tändes, bara en miljard år efter big bang.
Pressmeddelande på ESAs Hubblesida
Original artikel hos ArXiv

Bild: NASA, ESA, R. Bouwens, G. Illingworth/University of California, Santa Cruz
Att titta långt bort i universum är att titta tillbaka till den tiden då ljuset från de första galaxerna började sin resa mot oss. Galaxerna då, när universum var bara en trettondel av sin nuvarande ålder, var små och stökiga. Klicka här för en häftig liten inzoomingsfilm.
(Bild: NASA, ESA, R. Bouwens, G. Illingworth/University of California, Santa Cruz)


2006-09-22

Supernova med övervikt

Supernovor av typ Ia ligger bakom upptäckten av den mörka energin och universums allt snabbare expansion. De tros vara vita dvärgstjärnor som samlar på sig massa från sin granne tills de når 1,4 gånger solens massa — då blir de ostabila och exploderar. Eftersom detta alltid ska hända vid samma massa borde Ia supernovor alltid ha samma ljusstyrka och därför kunna användas som avståndsmått. Men nu har astronomen Andrew Howell från Toronto med kollegor hittat en supernova som inte passar in. Den befinner sig på ganska långt avstånd och är både för ljus och för tung. Ett sådant fall har man inte sett på närmare håll. Det är möjligt att framtida mätningar av universums acceleration kan kontamineras av sådana supernovor som inte följer "reglerna".
Läs vidare hos Lawrence Berkeley National Laboratory
Nature News
Rapport hos BBC

Bild: LBL/SNLS
Supernova 2003fg (ljuspunkten som är starkare på bilden till höger - kan du hitta den?) lyser allt för starkt för att vara en normal supernova. (Bild: LBL/SNLS)

Etiketter:



2006-09-21

Atlantis hemma och Christer utsatt för kändisintervju

Rymdfärjan Atlantis gjorde idag en felfri landning i den floridanska gryning. Allt tyder på att svenske astronauten Christer Fuglesang rymddebuterar den 14 december, eller kanske redan en vecka tidigare. Vi på popast ser framför oss en medial rymdhöst, och vi ska göra vår bästa för att lotsa er igenom den. Christer svarar i alla fall sakligt även i dagens rätt pinsamma kändisintervju i DN. ännu mer sånt lär det bli framöver. Läs istället Christers alltid lika välskrivna och intressanta nyhetsbrev hos Rymdstyrelsen.

Bild:
Rymdfärjan Atlantis landar felfritt på Kennedy Space Center, klockan 06.21 lokaltid. (Bild: NASA)

Etiketter:



2006-09-20

Atlantis får klartecken för hemresan trots 'ufon'

Rymdfärjan Atlantis har nu fått klartecken att återvända till jorden efter ett lyckat besök på Internationella rymdstationen, rapporterar NASA . NASAs ingenjörer tror inte att de oidentifierade objekt — ufon enligt Aftonbladets rubriksättare — som verkar ha kommit loss under besättningens rymdpromenader kommer att utgöra någon fara för hemresan. Landning är schedulerad till klockan 12.21 eller 13.57 svensk tid på torsdagen.

Bild: NASA
Ett av de tre små föremål som synts flygande lite för nära rymdfärjan Atlantis och som nu bedömts som ofarliga. (Bild: Daniel Burbank/NASA)


2006-09-18

Stort etangasmoln vid Titans nordpol

Infrarödkameran ombord satelliten Cassini har upptäckt stora moln av etangas vid Saturnus måne Titans nordpol. Astronomer har länge trott att det finns stora sjöar på Titans yta som består av flytande metan, men man hittills funnit dem bara nära polerna. Det nyupptäckta molnet tros antingen regna etan eller snöa etanflingor ner i dessa sjöar. Under vintern kan det också bildas större istäcken. Upptäckten rapporteras i tidskriften Science.
Läs mer på ESA/Cassini-Huygens
Läs mer hos BBC

Bild: NASA/JPL/University of Arizona
Titans nya etanmoln syns som en röd fläck på dessa bilder, tagna i infrarött ljus av sonden Cassini. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)

Etiketter: , ,



2006-09-17

Solens variation kan inte förklara klimatförändringar

Solen, länge en möjlig bov i dramat om jordens klimat, verkar vara oskyldig till temperaturhöjningar här på jorden. En sammanställning av olika rön i veckans nummer av tidsskriften Nature kommer fram till att de variationer i solens lyskraft är allt för små för att kunna haft någon betydlig påverkan på temperaturen härnere. Slutsatserna dras delvis tack vare superskarpa solbilderna tagna med Svenska Solteleskopet på kanarieön La Palma. Med hjälp av bilderna har man kunnat förklarar hur solens facklor fungerar. Facklorna är områden på solytan som faktiskt bidrar mer till solljusets variationer än solfläckarna.
Mer hos Kungl. Vetenskapsakademiens Institutet för solfysik
Mer hos Universitetet i Oslo
Notis hos SR Vetenskapsradion

Bild: KVA/Dan Kiselman
Solens facklor - de små ljuspunkterna på denna bild från Svenska solteleskopet - är viktiga när man räknar fram hur solens lyskraft varierar. Men temperaturhöjningarna på jorden, det rår de inte för. (Bild: Kungl. Vetenskapsakademien/Dan Kiselman. Klicka för en större version.)

Etiketter:



2006-09-15

Osämjans gudinna Eris ersätter Xena i yttre solsystemet

Plutos kompis, dvärgplaneten som hittills känts som 2003 UB313 eller Xena, har äntligen fått ett riktigt namn. Den ska heta Eris, grekiskt namn på osämjans gudinna, vars främsta bedrift var att starta det trojanska kriget. Namnet föreslogs av Eris upptäckare, astronomen Mike Brown, och har nu alltså godkänts av Internationella astronomiska unionen. Eris lilla måne, som tidigare fått smeknamnet Gabrielle, döps nu officiellt till Dysnomia, efter Eris dotter. Även detta passande namn — det betyder 'laglöshet' på grekiska, och skådisen som spelade Xena heter ju Lucy Lawless — har Brown föreslagit. Lite solsystemshumor sitter fint efter allt bråk om Plutos status, tycker vi.
Artikel på New Scientist Space
Mike Browns hemsida

Bild: NASA, ESA, och A. Schaller (för STScI)
Nydöpta Eris (här avbildad med månen Dysnomia och den avlägsna solen i bakgrunden) är snäppet större än före detta planeten Pluto. Bild: NASA/ESA/A. Schaller (för STScI)

Etiketter:



2006-09-13

Påvens chefsastronom säger att han gick frivilligt

Fader George Coyne, astronom och avgående chef för Vatikanobservatoriet, förnekar att han skulle ha petats från jobbet. Enligt en artikel i brittiska tidningen Daily Mail i augusti skulle han ha fått sparken av påven Benediktus XVI efter att han kritiserat teorin om intelligent design, vars anhängare tror att universum måste skapats av någon som visste vad den höll på med. 'Intelligent design är inte vetenskap även om det låtsas vara det', sa Coyne 2005, något som inte skulle gått hem hos påven, enligt vissa. Men nu i en intervju med tidningen Arizona Republican tillstår Coyne att han avgick helt frivilligt efter 28 år i tjänst.
— Sådana här förändringar verkar alltid generera fantasifull journalism, säger han.
Ny chef för Vatikanobservatoriet efter Coyne är argentinske galaxforskaren José Funes. Han har inte uttalat sig om intelligent design, men menar att spänningarna mellan vetenskapen och religion kan vara en källa till mognad.

Bild: Vatikanobservatoriet/Mount Graham Observatory
Vatikanobservatoriets 1,8-meters-teleskop på Mount Graham i Arizona, USA. (Bild: Vatikanobservatoriet/Mount Graham Observatory)


2006-09-11

Massor med svarta hål i Vintergatan

Svarta hål är osynliga, men den överhettade materian kring dem avger tillräckliga mängder med gammastrålning för att vara synliga. Till skillnad från vanliga gammablixtar, lyser dessa mer kontinuerligt i gammastrålning. Genom att använda en stor mängd med mätningar, från 4 års datainsamling med rymdobservatoriet INTEGRAL, där man kan skilja mellan gammastrålar som kommer från punktkällor den diffusa bakgrunden, har man nu kunnat kartlägga över 300 svarta hål i Vintergatan och 100 supermassiva svarta hål utanför den. INTEGRAL befinner sig i en bana på 60000 kilometers höjd över jorden, och åker ett varv runt jorden vart tredje dag.
Läs mera om INTEGRAL
Läs mera hos ESA

Bild: ESA/IKI integral team
Himmelssfären med de nyligen upptäckta svarta hålen. (Bild: ESA/IKI Integral team)

Etiketter:



2006-09-09

Möt Populär astronomi i Stockholm på söndag

På söndagen finns några av oss på minifestivalen Fysik i Kungsträdgårdens astronomitält. Mellan 11 och 18 kan du dyka upp och till exempel ställa frågor, lyssna på korta föredrag (räkna med mörk materian, exploderande stjärnor, och en guidad resa genom det nya solsystemet till stjärnorna) och kolla aktuella fläckar på solen. Vi syns i Kungsan!
Mer om astronomin på Fysik i Kungsträdgården

Atlantis lyfter

Nu är rymdfärjan Atlantis äntligen på väg till Internationella rymdstationen. NASA har såklart alla detaljer på rymdfärjornas hemsida. Nu väntar en ovanligt späckat program för astronauterna, som ska montera solpaneler på rymdstationen och genomföra hela tre rymdpromenader. Atlantis far hem om 11 dagar, med landning den 20 september enligt nuvarande planen. Sedan är det bara ett par månader innan Christer Fuglesang åker upp med nästa rymdfärja, Discovery.
Artikel på New Scientist Space
Notis i DN

Bild: NASA
Atlantis skjöts upp från Floridas Kennedy Space Center på lördag kväll svensk tid. Klicka för att se hela bilden. (Bild: NASA)


2006-09-08

134340 Pluto

Om det skulle komma ett förnedrande ögonblick för Pluto så var det nu. Den förra detta planeten, numera dvärgplanet, får rätta sig i leden och få ett småplanetslöpnummer. Från och med nu heter den 134340 Pluto, med en siffra framför som alla andra namngivna småplaneter, exempelvis 1 Ceres, 90377 Sedna och småttingen 36614 Saltis. Ett nytt namn för 2003 UB313, alias Xena, väntas förresten inom en månad.

Detta lär bara spä på irritationen hos de som valt att inte erkänna Plutos nya status — läs mer hos till exempel Vetenskapsnytt. Kontroversen skriver även Karin Bojs om i Dagens nyheter. Hon passar på att konstatera att astronomi handlar inte särskilt mycket om logik. Det handlar om känslor och politik. Verkligen? Den ultramediala frågan om Pluto har visserligen fått igång i alla fall några astronomer, men att astronomin skulle mest handla om känslor och politik är väl att ta i.
Artikel i New Scientist

Rymdfärjan Atlantis då? Fortfarande på marken. NASA meddelar att problem dykt upp med en av fyra motoravstängningssensorer. Ny tid är 17.15 svensk tid på lördagen.

Bild: NASA/ESA
Möt dvärgplaneten 134340 Pluto. (Bild: NASA/ESA)

Etiketter:



2006-09-06

Amerikanska försvaret kan ta hjälp av röntgenstjärnor

Pulsarer som lyser i röntgenstrålning skulle kunna säkra framtiden för satellitnavigering, rapporterar New Scientist Space. Amerikanska försvarets forskningsråd DARPA utvärderar just nu ny teknik baserad på röntgenastronomi hos Goddard Space Flight Center i delstaten Maryland. Tanken är att röntgenstjärnornas extremt pålitliga pulser skulle kunna ersätta GPS-systemet om det slogs ut. Dessutom borde systemet kunna funka för satellitnavigering långt längre ut i rymden än GPS kan göra.
Artikel på New Scientist Space

Rymdfärjan Atlantis får förresten vänta en dag till på uppsändning. Denna gång är det bränsleceller som strulat, enligt NASA.

Bild: NASA/PSU/G.Pavlov et al.
Pulsaren i Seglens stjärnbild är en av de snabbroterande neutronstjärnor som skiner i röntgenstrålning. Kanske kan den på sikt ersätta satelliterna i navigeringssystemet GPS. (Bild: NASA/PSU/G.Pavlov et al.)


2006-09-04

Nytt försök på onsdag för rymdfärjan

[Redigerat 2006-09-05: Nya datumet är onsdag och inget annat.] Enligt NASA så börjar det dra ihop sig igen till uppsändning för rymdfärjan Atlantis, och om allt går som planerat blir det kl 18.29 svensk tid på onsdag. Vädret är fortfarande största hindret. Det brukar det vara i Florida såhär års, skriver Christer Fuglesang i sitt senaste nyhetsbrev. Rekommenderad läsning.
Alla viktiga tider finns på Astrowebbs Atlantis-sida

2006-09-03

Blixt då SMART-1 träffade månen

Bland andra rapporterar ESA och DN att svenska månsonden SMART-1s planerade krock med månen skedde som väntat kl 07.42 på söndag morgon. Kommunikation bröts och hos Canada-France-Hawaii-teleskopet på Hawaii syntes en liten blixt i infrarött ljus.
&mdash Jag var riktigt förvånad eftersom blixten var mycket imponerade. Jag hade inte slagit vad om att vi skulle se så mycket, säger ESA-projektledare Gerhard Schwehm till BBC.

Bild: Canada-France-Hawaii Telescope / 2006
När SMART-1 slog ner på månen blixtrade det till i infrarött ljus, här fånget av teleskopet CFHT på Hawaii. Klicka för fler bilder och en liten animering. (Bild: Canada-France-Hawaii Telescope / 2006)

Etiketter: , ,



2006-09-02

Odin letar månens gömda vatten när SMART-1 kraschlandar

Finns det vatten på månen? Det är en av frågorna som vi kanske får svar på när sonden SMART-1 kraschlandar på månen på söndag morgon. När den svenskbyggda sonden möter en fasansfull (men hemskt intressant) död så kommer nämligen en annan svensk rymdfarkost att titta på - framgångsrika sonden Odin.
— Det är kul att det är två svenska satelliter, säger Odin-astronomen Aage Sandqvist, när vi snackade med honom i fredags.
Men det roligaste kommer att vara att få leta vattenånga från mångruset som skräms upp då SMART-1 träffar ytan, menar han. Man tror nämligen att det kan finnas reserver av vattenis på månen, som fraktats dit av till exempel kometnedslag. Än har man ingen aning hur mycket. Hur sannolikt det är att Odin ser någon vattenånga?
— Jag tror att det är en minimal chans, säger Aage. Men det har sagts att man ska använda en procent av sin teleskoptid till något galet, och this is it!
Senaste nytt om kraschen hos ESA

Bild: ESA/Space-X (Space Exploration Institute)
Troligen krockar SMART-1 månen här på söndag morgon kl 07.42 svensk tid. Men det kan bli redan kl 02.38, beroende på hur bergigt det är däruppe. När det händer ska kommer många teleskop på jorden kolla vad som händer, och från rymden ska Odin leta vatten på samma sätt som den gjorde när Deep Impact krockade med en komet 2005. (Bild: ESA/Space-X, Space Exploration Institute)

Etiketter: ,



Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google