Nyheter från Populär astronomi

2008-02-08

En krönika om sökandet efter andra civilisationer

Har SETI (Search for extra-Terrestrial Intelligence) pågått tillräckligt för att vi ska börja höja på ögonbrynen åt bristen på kontakt?
Det är svårt att säga, men jag har haft funderingar på vad förklaringen kan vara om vi aldrig får kontakt.

Det vrids och vänds ofta på upskattningar av hur vanligt det kan vara att liv uppstår på andra planeter, hur länge en tekniskt avancerad civilisation överlever etc. Även om man är försiktigt lagd så brukar de siffror som trillar ut (Gör en egen interaktiv beräkning) antyda att SETI, förr eller senare, borde lyckas. Det finns helt enkelt så infernaliskt många stjärnor där ute. (mellan 200 och 400 miljarder bara i vår galax)

Det finns ett antagande som görs nästan obemärkt i dessa beräkningar; nämligen att en avancerad civilisation skulle ha ett intresse av att sända ut signaler om sin existens. Vi gillar att tillskriva livsformer mer framstående än oss vissa egenskaper:

1) De har lämnat alla krig och liknande bakom sig.
2) De har tillgång till all energi de kan tänkas behöva.
2) De lever i en drömvärld med fred, harmoni, lycka och fullständig vetenskaplig kunskap.
3) De längtar efter att assistera andra, mer primitiva livsformer, att utvecklas och bli som dem.

Hur pass väl en sådan beskrivning stämmer in på den moderna mänskliga civilisationen själv behöver knappast kommenteras. Förutom de uppenbara motsägelserna kan också nämnas att inte en enda organisation hittills ägnat sig åt att kontinuerligt sända ut signaler om vår existens. Det har blivit några enstaka snuttar, som den här bilden som sändes 1974.



Alla vill lyssna, lyssna lyssna. I hopp om att få vara den i mänsklighetens historia
som upptäckte utomjordiskt liv.

Om man bejakar Darwinismen bör man kanske ställa sig frågan; vad säger den om antagandet att livsformer runtom i galaxen sitter och vevar iväg signaler utan teoretisk möjlighet att få svar?
Om beteende för egen överlevnad och reproduktion är allmängiltigt så stödjer knappast Darwinismen en sådan bild.
Precis som vi själva inte sitter och skriver brev som vi skickar ned till havets botten ifall nån skulle bo där, så kanske inte någon i galaxen sitter och skickar ut SETI signaler. Både vi och de föredrar nog aktiviteter som kan ge något slags resultat eller reaktion.

Vad tror DU?

Läs mer i en artikel av ryske forskaren Alexander Zaitsev, som de senaste åren betonat den möjliga situationen
av att 'alla lyssnar och ingen sänder'...
















Etiketter: , ,



Kommentarer:
Problemet ligger väl i att de där "infernaliskt många" stjärnorna finns infernaliskt långt bort både i tid och rum.

Liv har såvitt vi vet endast uppstått en enda gång på jorden. Allt liv från minsta bakterie till människan och blåvalen delar samma förfader. En enda gång på 4,5 miljarder år.

Att detta livet sedan skall utvecklas till att bli så intelligent att den kan försöka ta kontakt med annat liv i universium lär inte ske direkt ofta.

Och så var det problemet med tid och rum. Chansen att två civilisationer skall uppstå tillräckligt nära varandra i tid och rum är inte direkt stor.

Vi måste dessutom använda samma teknik. Det kanske sitter en utomjording några få ljusår ifrån oss och försöker ta kontakt men använder något annat kommunikationssätt än radiosignaler som vi inte känner till...

Till slut, vill vi verkligen ha kontakt? Alla exempel på jorden där olika kulturer möts har lett till krig, sjukdommar och ond bråd död. Varför skulle det vara annorlunda med utomjordingarna?
 
Stark debut AJ :)

Idag tipsar förresten Bad Astronomy-Phil att SETI-folket behöver extra mycket hjälp från frivilliga just nu. De har tydligen precis uppgraderat på Arecibo-teleskopet. Så man får väl ladda ner SETI@home och så att säga seta igång.
 
En annan tanke är att så fort någon civilisation avslöjar sin existens genom att börja sända så blir den förintad av en supercivilisation. Det låter science fiction, men vissa forskare verkar varna seriöst. Och faktum är ju att vi vet mycket lite om vad som finns därute eller varför det är tyst.
http://www.centauri-dreams.org/?p=1646
 
Christian du har rätt i att det ska nog till mycket för att intelligent, kommunicerande liv ska uppstå. Men låga sannolikheter kombinerat med en genomsnittlig livstid på 10,000 år per avancerad civilisation ger ändå att man förväntar sig många civilisationer som existerar samtidigt. Prova det interaktiva beräkningsverktyget.

Angående hur fientligt inställda civilisationer kan tänkas vara mot varandra varierar det kanske kraftigt precis som genom mänsklighetens moderna historia.
 
Skicka en kommentar



<< Senaste inläggen

Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google