Nyheter från Populär astronomi

2007-04-30

Skaffa kvalitetskikare - på Lidl

Motvikt till rymdområdets senaste produkter för de rika någon? På amatörastronomernas eldorado Astronomiguiden tipsar användaren Martin O om att lågpriskedjan Lidl säljer från och med idag en förvånansvärt bra kikare för mindre än två hundralappar. Så om du har fått trängas med amatörastronomer på mataffären idag, nu vet du varför.
Läs mer på Astronomiguiden

Etiketter: , ,



Kändisar, levande och döda, uppe och vänder

Rymdens kommersialisering fortsätter. Kosmologiprofessorn och författaren Stephen Hawking har inte varit i rymden ännu, men nu har han i alla fall fått uppleva tyngdlöshet. I torsdags flög han med ett störtdykande flygplan i företaget ZeroGs regi. ZDNet har några roliga bilder på händelsen. Närmare rymden kom askan efter skådisen Jimmy Doohan, bättre känd som Scotty i Star Trek. Men som SVT påpekar, någon sista vila blev det inte fråga om, utan en tur och retur-resa till ynka 112 kilometers höjd. Detaljerna finns på till exempel startrek.com. Den som vill, vad ska vi säga, testamentera en slant till en sådan resa kan kolla prislistorna hos Celestis Memorial Spaceflights. För dryga 3500 kr kan en gram av dina kvarlevor göra samma resa som Doohan. Men inte ens om man väljer de dyraste alternativen hamnar askan i rymden.

Bild: Zero G
Professor Stephen Hawking tycker att mänskligheten bör börja rulla ut i rymden. Det har han inte själv gjort, men lite viktlöshet i ett omgjort flygplan var i alla fall nåt. (Bild: Zero G)

Etiketter: , , , ,



2007-04-27

Satelliten AIM ska förklara sommarens mystiska moln

Nattlysande moln är en vanlig och vacker syn under svenska sommarnätter. Sedan de upptäcktes i slutet av 1800talet har de blivit allt fler, och syns vid allt sydligare breddgrader. Kan det bero på klimatförändring på något sätt? Det är en av frågorna som nya Nasa-satelliten AIM ska svara på. Den skjöts upp från Kalifornien under onsdagen ombord en Pegasus-raket. I två år framöver ska AIM undersöka de mystiska isiga moln i mesosfären, atmosfärens kallaste lager, 80 kilometer ovan jord.
Sven Grahn skriver om AIM i sin nya blogg
AIMs hemsida hos Nasa
AIMs hemsida hos Hampton University

Bild: IRF
Nattlysande moln över Moskva. Nya satelliten AIM ska ta reda på varför de blivit fler, och vad om nånting förändringen kan ha göra med klimatförändringar. Tidigare forskning har flygningar med rymdfärjan kan spela en roll i molnens ökning. (Bild: Peter Dalin/IRF)

Etiketter: , , ,



2007-04-25

Amatörer var nya planeten på spåret redan i höstas

Nyupptäckta exoplaneten Gliese 581c är en underlig liten värld, men den är den mest jordliknande exoplanet som vi känner till. Den snurrar runt sin svala röda sol på bara 13 dagar och det är sannolikt att halva planeten har ansiktet mot stjärnan medan den andra lider av permanent mörker. Astronomen och exoplanetforskaren Greg Laughlin tror dessutom att planeten kan vara helt täckt av vatten och med vädersystem som inte liknar de som vi ser i solsystemet. Han skriver idag om planeten i sin blogg och även i sitt album på flickr. Laughlin driver för övrigt ett projekt, systemic, där amatörer får tillgång till programvara som kan analysera just sådana data som ligger bakom planetupptäckter som dagens. Astronomen Steinn Sigurðsson skriver om systemic i sin blogg. Idag avslöjar Laughlin att redan i höstas letade några av systemics användare bland mätningarna som låg bakom upptäckten 2005 av den röda dvärgens första planet, och hittade faktiskt spår av Gliese 581c.

Bild: J. Langton och G. Laughlin
Datasimuleringar av vädret på Gliese 581c. Den kan vara täckt av ett djupt hav, beroende på hur långt ut från sin sol som den bildades. (Bild: J. Langton och G. Laughlin)

Etiketter: , , , ,



Gliese 581c: en 'beboelig' exoplanet

Här kommer ännu en vinnare av priset 'Exoplaneten som mest liknar jorden just nu', rapporterar bland andra sakliga DN och lite mer utsvävande SvD. Källan är Europeiska sydobservatoriet ESO (pressreleasen finns här) och det framgångsrika planetletarteamet med schweiziske Michel Mayor i spetsen. Originalartikeln finns att läsa här hos Geneves universitet. Den nya planeten har en bana runt den röda dvärgen Gliese 581, 20 ljusår bort, och borde ligga i den beboeliga zonen runt den. Som bloggaren Blogge Bloggelito påpekar är planeten inte riktigt som hemma. En hel del av planetens egenskaper är ännu osäkra - massan kan överstiga de 5 jordmassor som nyhetsrapporteringen citerar. En annan osäker faktor är hur mycket ljus planeten reflekterar.
Rapport i New Scientist
Phil Plait om upptäckten på Bad Astronomy-bloggen

Bild: ESO
Graffantaster se hit: ESOs spektrograf HARPS har mätt upp de små rörelseskillnader som den nya planeten orsakar när den åker runt sin röda sol, Gliese 871. (Bild: ESO)

Etiketter: , , , ,



2007-04-23

Första 3-d bilderna på solen

Stereo, NASAs tvillingsolteleskop i rymden skjöts upp i oktober 2006. Nu har de gjort det man kanske hade väntat av dem, och skapat de första tredimensionella bilderna av solens yta. Målet är inte bara att skapa häftiga solbilder, utan även att bättre förstå solens väder. Solens värsta utbrott är farliga för både jordens mobiltelefonisystem och för astronauter.
Pressmeddelande hos NASA
Fler bilder på Stereos hemsida

Bild: NASA
Fram med rödgröna glasögonen - här är solen i 3-d! Har du inte några till hands så har NASA instruktioner för hur man gör egna. Klicka för en större bild. (Bild: NASA)

Etiketter: ,



2007-04-21

Brian May, fortfarande med astronomiintresse

Rockgitarristen Brian May, som var medlem i legendariska bandet Queen, har inte alltid varit involverad i musik. Han var astronomidoktorand vid Imperial College i London i början av 70 talet, men av uppenbara skäl avbröt han sin forskning. Nu på senare år har han återupptagit sina astronomiintressen. Efter succéboken Bang! – The Complete History of the Universe har han dessutom satt sig in i forskningen. Förra veckan besökte han Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i Spanien, för att återuppta och utveckla sina 30 år gamla forskningsprojekt.
Läs en av hans viktigaste publikationer hos Nature
The official Brian May web site

Bild:
Klicka för att komma till Brian Mays biografi (Bild: The official Brian May web site)

Etiketter: ,



2007-04-19

STS-116 besättningen avslutar europeisk turné

STS-116 besättningen avslutade idag sin europeiska turné efter att ha besökt ESA/ESTEC-huvudkontoret i Noordwijk, Holland. Christer Fuglesang som var den enda europeiska medlemmen i STS-116s besättning uttryckte att han var mycket positivt överraskad efter att ha bemötts av enorm enthusiasm under turnén.
Läs mera hos ESA
Läs mera om besättningens Stockholmbesök

Bild: ESA - J. v. Haarlem
Från vänster: Christer Fuglesang, NASA-astronauten Nicholas Patrick, oidentifierad beundrare, och NASA astronauten Joan Higginbotham (Bild: ESA - J. v. Haarlem)

Etiketter: , , ,



2007-04-17

Hade Einstein rätt?

I tre år har en satellit som kallas Gravity Probe B roterat kring vår kära jord. Ombord finns oerhört känslig mätutrustning, med vilken man testar två effekter av Einsteins allmänna relativitetsteori.

Bild: NASA
Einstein och en modell av hans teori om rumtidens krökning (Bild: NASA)

Enligt denna teori hänger rummet och tiden samman, och denna rumtid kan krökas av massiva objekt, som Jorden själv. Dessutom borde Jorden "släpa med" en del av rumtiden efter sig i sin bana runt Solen.

Med hjälp av fyra slags extremt exakta gyroskop ombord på Gravity Probe B (eller GP-B) har dessa effekter undersökts vid Stanfords Universitet. Den första effekten, att Jorden kröker rumtiden, har man i princip lyckats visa. Den andra effekten är dock ungefär 170 gånger svagare, och motsvarar en rotation hos ett gyroskop på ungefär en hundratusendels grad. Man försöker nu minska osäkerheterna i experimentet ytterligare för att kunna mäta upp denna effekt.

Läs vidare i pressreleasen från Stanford.

Etiketter: , ,



Röda rutan

För bara några dagar sedan upptäckte australiensiske astronomen Peter Tuthill en ny exotisk planetarisk nebulosa som han kallar för Röda rutan. Den ser nästan ut som en optisk effekt från det drygt 5 meter stora Hale-teleskopet vid Palomarobservatoriet, men närmare undersökning visar att det är ett bikoniskt utflöde som kan förklaras med viss geometrisk förvrängning.
Läs mera hos Keckobservatoriet
Läs kortfattat hos Science

Bild:
Den nyligen upptäckta nebulosan. Klicka på bilden för att läsa och se Tuthills förklaring till nebulosan (Bild: Peter Tuthill\Palomar\Keck)

Etiketter: ,



2007-04-16

Elever fångar stjärnor

I en internationell tävling under titeln "Fånga en Stjärna" deltog hundratals elever runtom i världen med sina astronomiprojekt. Europeiska elever dominerade övre delen av resultatlistan, med Jan Mestan, Jan Kotek och Marek Tyle från Tjeckien på första plats. Första priset innebär att de får åka till Chile och besöka ESOs Very Large Telescope (VLT). Svenska deltagare var eleverna Nils Landberg, Filip Fernqvist, Erik Kjellström, Gustaf Lansner, Niklas Billing, Felix Ahlström med sin lärare Anders Västerberg från Saltsjöbadens Samskola.
Se hela listan på vinnarna

Bild: ESO
Tävlingens logo. (Bild: ESO)

Etiketter: , ,



2007-04-12

46 år sedan

Vi skriver om universum och rymden nästan varje dag, och det känns ytterst lämpligt att fira årsdagen av första människan som bröt sig ur jordens gravitationskraft. Den 12e april 1961 blev Yuri Gagarin (Mars 9, 1934 – Mars 27, 1968) den första människan i rymden.
Läs mera hos Kosmonaut.se
Läs mera på Wikipedia

Bild:
Yuri Gagarin: Oficiell porträt. (Bild: Wikipedia och TASS, Glavkosmos, etc. från: [mek.kosmo.cz/bio/rusko/00001.htm])

Etiketter: , , ,



2007-04-11

Venus Express fyller år

Venus, en av solsystemets mest mystiska planeter, har sedan 11:e april 2006 studerats i detalj av ESA-satelliten Venus Express. Sedan 60-talet har planeten besökts ett flertal gånger av ryssar och amerikaner, men nu är Venus Express den enda satelliten i bana och studerar den. Venus Express är designad för att studera planetens atmosfär i stor skala, liksom i detalj för att förstå dess häftiga vindar, extrema temperaturskillnader, och vulkaniska aktivitet.
Läs mera hos ESA
Bild:
Översikt och syrebelysning i Venus atmosfär. (Bild: R. Hueso, GCP, Univ. del País Vasco, Spanien)

Etiketter: ,



2007-04-09

Själen kommer att lära oss om kroppen

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA, som också råkar betyda "själ" på spanska), är ett internationellt projekt som går ut på att installera en massa 7-12 meters teleskop på 5000 meters höjd i Chilenska atakamaöknen. Med kostnader på över en miljard dollar är ALMA ansedd som ett av framtidens främsta astronomiska projekt.

Nu har man också insett att ALMA är ett idealt laboratorium för att lära oss om människokroppen. ALMAs placering på extremt hög höjd innebär att de anställda regelbundet måste pendla mellan havsnivå och 5000 meters höjd. Detta är krävande för kroppen, och man känner redan till en del av sådant pendlandes symptom, såsom trötthet, sömnsvårigheter, störd matsmältningsförmåga, huvudvärk och störningar i blodcirkulationen. Dessa effekter kommer att studeras noggrannt för att få ALMA, "själen", att lära oss mer om människokroppen.
Läs mera om hur ALMA lär oss om kroppen
Läs kort om ALMA
ALMAs hemsida
Bild:
Ladda ner ALMA-broschyren i pdf-format genom att klicka på bilden (Bild: ESO)

Etiketter:



2007-04-07

Hexagonal gåta kring Saturnus nordpol

För 20 år sedan, när Voyager passerade Saturnus, föreslog en del av dess fotografier märkliga hexagonala strukturer kring denna planets nordpol. Nu, visar rymdfärjan Cassini att dessa är häftiga stormar som liknar jordens polara stormar, och dessutom tränger från den översta atmosfären 100 km in mot Saturnus yta. Liknande stormar har inte observerats kring sydpolen eller andra planeters poler.
Läs mera hos NASA



Bild:
Saturnus nordpol i infrarött. (Bild: NASA/JPL/SSI)

Etiketter: ,



2007-04-05

Jupiter i färger

Även om satelliten New Horizons flög förbi Jupiter för flera veckor sedan, har forskare nyligen kommit ut med nya bilder från den nya passagen. Bilderna överträffar allt jag har sett tidigare. De är mycker detaljerade, färgglada, och säger verkligen mer än tusen ord. De nya bilderna som tagits med LEISA infraröda kameran, visar att jupiters kända röda fläck når mycket högt upp i dess atmosfär, och att det finns massvis med högaltitudsmoln kring jupiters sydpol.
Läs mera hos Hopkins Univ. Applied Physics Lab.

Bild:
De senaste bilderna från New Horizons (Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

Etiketter: ,



2007-04-02

Se Saturnus snurra

Sugen på planeter? Lättast att pricka in just nu är Venus, som överglänser allt annat i väster efter solnedgången. Sedan när det blir mörkt framträder planeten Saturnus, som lyser som en klar gul stjärna i söder framåt kvällen. I en fältkikare kan man se att den är lita avlång på grund av ringarna. Just nu befinner sig Saturnus i stjärnbilden Lejonet. För en karta på webben, se till exempel Yoursky. Blir det ändå mulet finns det nya bilder och filmer på Saturnus på hubblesite.org, och på sonden Cassinis hemsida kan man se de allra senaste närbilderna på ringarna, planeten och dess månar.


Hubbles nya bilder på Saturnus som den såg ut 2003 finns redan uppe som filmer på Youtube. Fler finns att ladda ner på hubblesite.org Bild: NASA, ESA, E. Karkoschka (University of Arizona) and G. Bacon (STScI)

Etiketter: , , , ,



2007-04-01

Persson motsatte sig Pluto som planet

[Redigerat: April, april! Göran Persson har mig veterligen aldrig uttalat sig om Pluto. Å andra sidan, vem vet vad som ingår i materialet som SVT inte offentliggjort?]

Bland extramaterialet till det uppmärksammade tv-programmet Ordförande Persson i SVT finns en del överraskningar. För mig är det mest häpnadsväckande att före detta statsministern Göran Persson haft åsikter om Plutos status som planet. Kommentarerna kommer i slutet av en intervju med journalisten Erik Fichtelius den 7 augusti 2006. Det är bara en dryg vecka innan Internationella astronomiska unionens släpper sitt första förslag om att antalet planeter skulle utökas till tolv, och två veckor innan Pluto till slut blir bortröstad som planet. Persson, uppenbarligen medveten om att frågan är högaktuell, säger att han tycker att Pluto är 'alldeles för liten och för långt bort' för att kallas planet. Kommentaren kommer något oväntat i slutet av en längre utläggning om hans egen makt, och utvecklas inte i materialet som finns tillgängligt på SVTs webbsidor. Med tanke på hans omdömen om sina kollegor inom politiken så kan man väl tycka att Pluto kommer rätt lindrigt undan.
Se videon hos SVT

Bild: SVT
'Alldeles för liten och för långt bort' — före detta statsminister Göran Persson dömer ut före detta planeten Pluto. Kommentaren fälls i ett samtal med SVTs Erik Fichtelius som finns bland extramaterialet till tv-programmet Ordförande Persson. (Bild: SVT)

Etiketter: , ,



Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google