Nyheter från Populär astronomi

2005-06-30

Ny supernova i Virvelgalaxen

En stjärna har exploderat i en av de mest kända spiralgalaxerna - Virvelgalaxen M51. En så pass näraliggande supernova är ovanligt och den här lär få igång en del aktivitet bland astronomer (i varje fall de som inte sysslar med Deep Impact just nu). Den heter SN 2005cs och upptäcktes av tyska amatörastronomen Wolfgang Klöhr på bilder tagna natten till onsdag.
Notis i Jesper Sollermans blogg
Om SN 2005cs på Rochester Universitys supernovasida

Bild: NASA/ESA/Beckwith/Hubble Heritage Team /STScI/AURA, W. Li/KAIT
M51 före och efter den nya supernovan. Bilden före är tagen med Hubbleteleskopet, bilden efter med robotteleskopet KAIT i Kalifornien. (Bilder: t v: NASA/ESA/Beckwith/Hubble Heritage Team /STScI/AURA, t h W. Li/KAIT/originalbilden)

Etiketter:



2005-06-29

Odin mäter vattenånga från kometen Tempel 1

Redan nu producerar kometen Tempel 1 hela 240 kilo vattenånga per sekund. Det är ett tidigt resultat av satelliten Odins mätningar inför Deep Impacts krock med kometen den 4 juli. Hur mycket mer blir det efter smällen? Svaret ska ge oss en inblick i hur kometer är uppbyggda.
Pressrelease hos Rymdbolaget

Etiketter:



2005-06-28

Svenska Odin bevakar Deep Impact

TT rapporterar idag att svenska satelliten Odin kommer att observera kometen Tempel 1 i samband med Deep Impact-krocken på måndag. Förhoppningsvis får vi lite mer information om de svenska förberedelserna inom de närmaste dagarna.
Notis i Aftonbladet

Bild: Kanadensiska rymdstyrelsen/ESO/PLANET
Svenska Odin ska att kunna identifiera vilka ämnen som frigörs när NASAs sond träffar kometytan. (Bild på Odin: Kanadensiska rymdstyrelsen; bild på kometen Tempel 1: ESO/PLANET/Beaulieu/Donatowicz)

Etiketter: ,



2005-06-27

Deep Impact på väg, Hubble fångar utbrott

Inför sonden Deep Impacts möte med kometen Tempel 1 har rymdteleskopet Hubble gjort sin generalrepetition. Och fångade av en händelse ett utbrott av gas och stoft. Möjligen händer något liknande den 4 juli då kometen ska träffas en av 360 ton 'impactor'.
Läs mer på hubblesite.org
Mer om Deep Impact på svenska Astrowebb
Gör din egen krater! Instruktioner hos ESO

Bild: NASA/ESA/P. Feldman/H. Weaver
Hubble-kort på kometen Tempel 1 - den vita pricken i mitten - före och efter utbrottet den 14 juni. Kommer vi att se liknande bilder efter att Deep Impact krockat med kometen? (Bild: NASA/ESA/P. Feldman/H. Weaver)

Etiketter:



2005-06-26

Astronomiguiden nere

Ypperliga svenska communitysajten Astronomiguiden, som erbjuder diskussionsfora för amatörastronomer och astronomiintresserade, verkar ligga nere för tillfället. Särskilt olycklig timing med tanke på att sajten fick en uppfräschning alldeles nyligen. Det ser ut som om deras domänregistrering har gätt ut. Vet du som läser mer? Kommentera gärna det här inlägget!

Uppdatering 27/6: Astronomiguidens forum är uppe och snurrar på adressen http://ag.cosmodrome.net/forum/default.asp - tack Arne L för informationen.

2005-06-24

Triss i aftonstjärnor: Venus, Merkurius och Saturnus

Den här helgen ligger planeterna Venus, Merkurius och Saturnus ovanligt nära varandra på kvällshimlen. Titta i nordväst efter solnedgång. Kikare rekommenderas. Venus skiner starkast, men är mindre än en nävebredd över horisonten sett från Mellansverige. Då ligger Merkurius lite till höger och Saturnus strax nedanför Venus. På måndag kväll ligger Merkurius bara en tiondels grad från Venus.

Kartor och råd hittar du hos Norrköpings astronomiska klubb. Planeterna syns bäst från södra Sverige där kvällshimlen är mörkare.
Artikel på tycho.dk

2005-06-23

Mars Express plåtar isfläck

Europeiska sonden Mars Express fortsätter att kartlägga grannplaneten med sin högupplösningskamera. Snart kommer det även resultat från radarinstrumentet MARSIS, som ska leta vatten under planetens yta.
Artikel i Sky & Telescope

Bild: ESA / DLR / FU-Berlin (Gerhard Neukum)
Vattenisfläcken i denna odöpta krater kan vara ett par decimeter tjock, enligt forskare från Berlin. Kratern är cirka 35 km i diameter. (Bild: ESA/DLR/FU-Berlin/Gerhard Neukum))


2005-06-22

Felcentrerad ring tyder på dold planet/Cosmos-1 på rymmen

Näraliggande stjärnan Fomalhaut omges av en ring av stoft - och kanske en dold planet. Ringen framträder i en ny bild från rymdteleskopet Hubble. Märkligt nog ligger stjärnan inte precis i mitten av ringen. Det tyder på att det finns en planet med elliptisk bana inuti ringen.
Pressrelease på hubblesite.org

Bild: NASA/ESA/P. Kalas/J. Graham (UCB)/M. Clampin (NASA GSFC)
Stjärnan Fomalhaut omges av en ring av stoft och bråte. Ringen ligger en bra bit ut från stjärnan - den skulle lätt kunna rymma alla planeter i vårt solsystem. I den här bilden har stjärnan subtraherats bort. Den ligger i varje fall inte riktigt i mitten av ringen, vilket man skyller på en dold planet. Bild: NASA/ESA/P. Kalas/J. Graham (UCB)/M. Clampin (NASA GSFC)


Det gick förresten inte så bra för solsegelfarkosten Cosmos-1. Kort efter uppsändningen tappade man kontakt med raketen, och än så länge vet man inte om den nådde den planerade banan eller kraschade ner igen.
Artikel på Spaceflight Now
Cosmos-1-bloggen hos Planetary Society

Etiketter:



2005-06-21

Midsomrigaste fullmånen på 18 år

I morse var det sommarsolstånd, hela tre dagar före det officiella midsommarfirandet. Och inatt är det en ovanlig fullmåne, i alla fall for dem som befinner sig söder om polcirkeln. Fullmånen är nämligen den lägsta på 18 år, som DN rapporterar (se även denna artikel på tycho.dk) och kan se missvisande stor ut. Nästa gång fullmånen ligger så lågt på natthimlen blir måndagen innan midsommar år 2016.

Annat skoj på g: Segelförsedda satelliten Cosmos-1 som sänds upp ikväll från en rysk ubåt i Barentshavet. Läs mer i till exempel Ny teknik.

2005-06-20

Neutriner slätade ut universum efter big bang

...men inte mycket. Forskare vid universiteten i Rom och Oxford har upptäckt att den kosmiska bakgrundsstrålningen - ekon efter big bang - är lite för utslätad på vissa ställen. Eller i varje fall på vissa skalor. De tror att utslätningen kan bero på neutrinerna som fyllde universum under dess allra första sekunder.
Artikel på nature.com

Bild: NASA/Trotta/Melchiorri/Oxford University
Neutrinernas (ringa) påverkan på den kosmiska bakgrunden visas i olika färger på den här ovanligt jämngröna himmelskartan. (Bild: NASA/Trotta/Melchiorri/Oxford University)


2005-06-18

Mörkret faller över Sydney Harbour Bridge

Denna helg släcks ljusen i centrala Sydney, för att allmänheten ska bättre kunna se stjärnorna. Delar av stadens affärskärna och belysningen på den berömda Sydney Harbour Bridge ska ge vika för en Stjärnornas festival som Sydneys observatorium anordnar.
Pressrelease hos University of New South Wales

Bild: Sydney Observatory
Aboriginerna var Australiens första astronomer. Sydneyastronomer hoppas att nedsläckningen kan bli ett återkommande inslag i stadslivet. (Bild: Sydney Observatory)


2005-06-17

Ultrasnabb kamera gör debut i Chile

Supersnabba videokameran ULTRACAM finns sedan en dryg månad tillbaka på ESOs Very Large Telescope (VLT) i Chile. Den brittisktbyggda kameran har tidigare gjort succé på mindre teleskop. Nu i kombination med VLT ska den kunna se mycket ljussvagare saker än hittills. Redan under maj månad så har den observerat några av astronomins snabbaste fenomen, bland dem exoplaneter, gammablixtar och svarta hål.
Pressrelease hos ESO

Bild: ESO
ULTRACAM monterad på VLT-teleskopet Melipal i Chile. Kameran kan ta uppemot 500 bilder per sekund i tre olika färger samtidigt. (Bild: ESO)


2005-06-16

Blandade småsaker i solsystemet

Pluto var ljussvagare under de första åren efter planeten upptäcktes än vad man tidigare trott, enligt nya mätningar på gamla fotografier.

Kometen Blanpain har varit på rymmen i mer än 180 år. Men nu har astronomen Peter Jenniskens tillsammans med finländska amatören Esko Lyytinen hittat en bit av den som är kvar i samma bana. Troligen gick kometen sönder, vilket skulle förklara ett spektakulärt meteorregn som sågs 1819.

Kanske går även kometen Tempel 1 sönder när Deep Impact träffar den i början av juli. I så fall kan vi se fram emot ett nytt meteorregn.

Bild: NASA/JPL
NASA sonden Deep Impact var 18 miljoner kilometer bort från kometen Tempel 1 när den tog detta kort på den i måndags. Den 4 juli skickar sonden ner en metallklump till kometen som - kanske - spränger den i bitar. I värsta fall blir det ett schysst krater. (Bild: NASA/JPL)

Etiketter: ,



2005-06-15

SMART-1 ser calcium i Farornas hav

Svenska satelliten SMART-1 har gjort unika måtningar på månens steniga yta. Med fiffiga instrumentet D-CIXS så har man för första gången från rymden sett tecken på grundämnet calcium. Brittiskt byggda D-CIXS måter hur röntgenstrålning från solen återkastas från olika grundåmnen på månens yta.
Pressmeddelande hos ESA

Bild: ESA/D-CIXS/Hidden Loft Observatory
SMART-1 har mått upp månens calciumrika yta, i alla fall vid det mörka området som kallas Farornas hav. (Bild: ESA/D-CIXS/Hidden Loft Observatory)

Etiketter:



2005-06-14

Första 'jordliknande' exoplanet

Amerikanska astronomer har upptäckt en tredje planet runt den röda dvärg-stjärnan Gliese 867 - och den liknar jorden. Nåja, kanske inte helt säkert, men den ligger så pass nära stjärnan att den borde vara stenig snarare än gastäckt. Om det finns liv där? Osannolikt, säger forskarna - det är på tok för varmt.
Pressmeddelande hos National Science Foundation
Artikel på space.com

Bild: Eugenio Rivera et al.
Gliese 867's tre planeter får stjärnan att röra sig fram och tillbaka på ett sätt som avslöjar deras banor. De olika färgerna visar flera års mätningar på just rörelsen som beror på den nya planeten. Den ska ha en massa 7,5 gånger jordens men åker hela vägen runt stjärnan på bara 2 dagar. Klicka för fler bilder och animeringar. (Bild: Eugenio Rivera et al.)

Etiketter: ,



2005-06-13

BLAST uppe

Ballongburna submillimeterteleskopet BLAST, som vi skrev om nyligen, har börjat sin resa från Kiruna till Kanada.
På Rymdbolagets hemsida kan man följa ballongens färd med en karta som uppdateras varje kvart.
Pressmeddelande hos Rymdbolaget

Bild: Rymdbolaget
BLAST-teleskopet kort efter sin något försenad men desto vackrare uppsändning tidigt i morse. Klicka för att se en större bild. (Bild: Rymdbolaget)


2005-06-11

Ekon från ett okänt utbrott

Rymdteleskopet Spitzer har upptäckt ekon från ett utbrott i närheten av supernovaresten Cassiopeia A. Långt ut från supernovarestens mitt har astronomer sett ljusa fläckar som verkar röra sig nära ljusets hastighet - kännetecknet för ett ljuseko. Astronomer tror att det handlar om reflekterat ljus från ett hittills okänt utbrott som måste ägt rum för ungefär 50 år sen.
Pressmeddelande hos NASA

Bild
Supernovaresten Cas A, i ljus från NASAs teleskop Spitzer, Hubble och Chandra. I mitten finns en neutronstjärna som man tror orsakat ljusekon som setts längre ut. (Bild: NASA/JPL)


2005-06-10

Mobilsamtal på flyget kan hota radioastronomi

Amerikanska luftfartsverket överväger att tillåta mobilsamtal på flygplan, men radioastronomer är inte så förtjusta i idén. Amerikanska vetenskapsakademiens radiofrekvenskommitté varnar i ett remissvar att vissa observationer på unga stjärnor och krockande galaxer kan bli mycket svårare om nuvarande planer genomförs.
Artikel i New Scientist

Bild: Onsala Space Observatory
25-meters radioteleskopet vid Onsala Rymdobservatorium har mottagare som är känsliga vid den i USA omstridda frekvensen 1,7 GHz. (Bild: Chalmers/Onsala Space Observatory)


2005-06-09

Isvulkan på Titan?

Sonden Cassini fortsätter sin undersökning av Saturnus måne Titan. De senaste bilderna visar nånting som planetgeologer tror är en vulkan - fast en som hellre sprutar is än lava.
Pressrelease hos NASA

Bild NASA/JPL/University of Arizona
Vulkankandidaten på Titan syns i denna infrarödbild som ett ljust område som påminner om vulkaner på jorden och på Mars. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona )

Etiketter: , ,



2005-06-08

Vad ligger dolt i ringens mitt?

Förra seklets närmaste supernova, 1987A, borde ha lämnat en neutronstjärna bakom sig. Men ny forskning visar inte minsta tecken på någon neutronstjärna, eller för den delen något svart hål. Helt säkert finns det ingen pulsar där. Det skriver ett internationellt team med Genevieve Graves i spetsen, och med stockholmsastronomerna Claes Fransson och Peter Lundqvist bland medlemmarna, i en ny artikel.
Pressrelease från CfA

Bild: P. Challis/R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)
Resterna efter supernova 1987A breder ut sig och når strax ringnebulosan som omger dem. Men någon neutronstjärna i mitten syns inte till. (Bild: P. Challis & R. Kirshner/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Etiketter:



2005-06-06

Kvasarstrålenytt

Vad ligger bakom kvasarers ohyggligt kraftiga partikelstrålar? Nya observationer på ur-kvasaren 3C 273, gjorda med radioteleskopnätverket VLBA, pekar på att teorierna stämmer - men inte helt. Tvinade magnetfält nära kvasarens supermassiva svarta hål hjälper till att accelerera partiklarna i strålen, så mycket är klart. Men tvinandet verkar inte avta med avstånd frän mitten, som man skulle vänta sig.
Pressrelease hos NRAO

Bild: Zavala/Taylor, NRAO/AUI/NSF
Strålen från kvasaren 3C 273. (Bild: Zavala/Taylor, NRAO/AUI/NSF)


2005-06-05

Första meteoren över Mars

NASAs fordon Spirit har för första gången sett en meteor brinna upp i Mars tunna atmosfär. Bilden togs redan den 7 mars, men i början trodde man att meteoren kanske var gamla sjuttitalssonden Viking som fortfarande snurrar därborta.
Artikel på space.com

Bild: NASA/JPL/Cornell
Enligt franska astronomer så kan denna marsianska meteoren vara en rest efter kometen Wiseman-Skiff, vars bana runt solen korsar Mars bana. (Bild: NASA/JPL/Cornell)

Etiketter: ,



2005-06-03

Vita dvärgarnas hisnande spiral

De två vita dvärgarna i systemet J0806 snurrar runt varandra en gång var femte minut. Nya observationer med rymdteleskopet Chandra bekräftar att de snurrar allt snabbare med tiden (eller i varje fall 1,2 millisekunder snabbare per år). Systemet är så pass extremt att det kan vara den starkaste källa för gravitationsvågor som vi känner till. Synd bara att vi får vänta ett par år till innan vi kan detektera dessa vågorna från J0806:arna.
Pressmeddelande hos Chandra

Bild: GSFC/D. Berry
Såhär skulle de två vita dvärgarna kunna se ut. Just nu ligger de bara en femtedel av avståndet mellan jorden och månen från varandra, och åker runt med en hastighet på mer än 1,5 miljoner kilometer i timmen. Så småningom krockar de med varandra och exploderar som en supernova. (Bild: GSFC/D. Berry)

Etiketter:



2005-06-02

Universums största datorsimulering

Virgokonsortiet heter det internationella forskarlaget bakom världens hittills mest omfattande datorsimulering av - just det, hela universum. Forskarna har utgått ifrån ojämnheterna i big bang, lagt till det vi vet om hur den mörka och den vanliga materian samlar sig, och räknat ut vad som händer sen. Resultaten stämmer väl överens med verkligheten. Bland annat ser man att kvasarerna - unga superljusstarka galaxer - tänder mycker snabbare än man trott var möjligt, men helt i överensstämmelse med observationerna.
Pressrelease från PPARC
Inslag i SR Vetenskapsradion
Virgokonsortiets hemsida

Bild: Springel et al/MPG
En liten bit av dagens universum, enligt Virgokonsortiets beräkningar. Klicka på bilden för fler bilder och fina skrivbordsunderlägg. (Bild: Springel et al/MPG)

Etiketter:



2005-06-01

Marie Rådbo sommarpratar

Astronomen och författaren Marie Rådbo är en av värdarna för årets omgång av programmet Sommar i P1. Den 29 juli är det hennes tur, och enligt förhandsinformationen pratar hon både om sitt eget liv och om det jordnära med universum.
Sommars hemsida på sr.se
Bild på samtliga sommarvärdar

Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google