Nyheter från Populär astronomi

2008-01-23

Grejen på Mars är en sten, kära vänner

Expressen, Aftonbladet och SvD gör sitt bästa för att få läsarna att tro att en bild på ett klippblock på Mars skulle vara bevis för liv på den röda planeten. Men grejen ligger max några meter från strövaren Spirit, som tog bilden, så den är kanske ett par centimeter hög. Det är en alldeles vanlig mars-sten. Ute i bloggosfären är Chris Lintott förtvivlad över BBCs notis om bilden. Phil Plait, outtröttlig bemötare av sådana pareidolia, uttalar sig på Bad Astronomy-bloggen. De svenska tidningarna verkar ha plankat BBC-nyheten och kört enligt devisen 'för bra för att faktagranska'. Extra minuspoäng till Aftonbladets Mikael Stengård för att han delar upp folk i 'skeptiker' och 'optimister'. Antagligen är meningen att driva med båda falanger samtidigt.

[Uppdatering: Nu har jag hittat originalbilden som Spirit tog i November förra året från en platå som döpts till Home Plate. Bilden finns här hos NASA. Den är gjord av ett antal svartvit-bilder tagna med olika färgfilter.] [Uppdatering 2: På Planetary Societys blogg gör den alltid lika pålitliga Emily Lakdawalla en ordentlig utredning om bilden.]

Liv på andra planeter-optimister hänvisas istället till saturnusmånen Enceladus, vars fantastiska geysrar låter allt mer lovande som ställen att leta efter liv på.

Bild:
Såhär gick det ju förra gången — det berömda ansiktet på Mars blev ett helt vanligt berg. (Bild: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), MOC (Malin Space Science Systems))

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,Kommentarer:
Hej,

Detta var mycket bra förklarat och helt rätt.

Grattis!
MVH

Max

En till som inte låter sig lura lätt av media.
 
Suck. Klassen på Aftonbladets "lättsamma" ton sjunker. Det var inte ens roligt skrivet. Läskigt nog tror jag att skribenten delvis tror på sig själv.
Ännu värre med Svd. Jag fattar inte att de inte märker att deras varumärke urholkas av sånt här. Det pinsamma är att det går under vinjetten vetenskap när varje stycke innehåller ett faktafel. Popast - ni är sista försvarslinjen. Håll lansen högt!
 
Jag tror att nyckeln är att de vet att det inte är på riktigt, och leker med läsarna som ändå vill tro på saker (sorry Dag! ;-). Marsianer kan man alltid nämna och folk antas veta hur det egentligen är med den saken. Ja förutom N*b*r*-troende och konspirationsfolket, de är ju roliga på andra sätt, men många vill ändå tro på konspirationer och utomjordiska besök så länge det inte påverkar deras liv.
 
Jag tvivlar på att det är något levande på bilden.

Däremot köper jag inte argumentet att saken på bilden skulle vara "några centimeter hög" och högst några meter ifrån Spirit.

Bilden är uppförstorad och beskuren och är antagligen från en översiktsbild tagen av Spirit. På originalbilden befinner sig säkert objektet ganska långt bort. En petitess bara.

Problemet med alla såna här bilder, och det gäller egentligen alla bilder på mystiska fenomen, är att det saknas referenspunkter och att kvaliteten är dålig.

Det enda bra beviset för något mystiskt fenomen som jag har sett är filmen på Big Foot. Den har utsatts för 40 år av stenhård granskning, forskning och undersökning och aldrig kunnat motbevisats. Tvärtom har de studier som gjort kring filmen snarare stärkt tesen om att det är Big Foot på bilden.

Men apropå marsmänniskan - det är ju lätt att bevisa om det är ett berg. Ta en bild på samma ställe som Spirit gjorde, med dagens teknologi bör det inte vara svårt att fixa. Om bilden föreställer en bit sten eller berg så kommer den synas på den andra bilden också - och om den är försvunnen kan man ju fråga sig vad det var för någonting.
 
Lite kul att se att när "media" publiserar en 3D bild av "ansiktet" så är det automatiskt den rätta bilden och alla håller med...varför?

Ganska enkelt att svara på tror jag.
Jag tror att det är lättare för oss att godta det resultatet pga att berget kan vi identifiera oss med.
Vi har ju berg här på jorden. Vi har inga ansikten och därför kan det heller inte vara rimligt att nått sånt skulle förkomma någon annanstans heller. ( Typical human thinking, skulle jag vilja säga ).

Nu säger jag inte att ansiktet på mars verkligen är ett ansikte. Men vad jag menar är att man ska kanske inte på automatik tro att just den bilden visar vad det är.

Hur som helst.

Kan dra en liten grej.

Jag antar att det flesta känner till Hubble?
Eller hur?
Teleskopet vi har skickat ut i en omloppsbana runt Jorden för att ta lite fina bilder längre ut i Universum?
Den känner ni nog säkert till.
Det teleskopet är döpt efter en herre vid namn Edwin Hubble som genom sin “research” kunde “bevisa” att Universum ÄR oändligt.

Och då kommer vi till själva poängen. ( och detta är min egen bild av detta må tilläggas )
Att i ett oändligt rum så finns det oändliga möjligheter.
Det vill också säga att, i ett oändligt universum…..så finns allt.
Det betyder att, vad du än kan tänka dig så bör det finnas någonstans i universum. Detta kan bara vara möjligt i ett oändligt rum.
Dett är djupt, men fundera på det en stund. =)

Men jag vet, det är svårt att tänka utanför ramarna när ens medvetande är begränsat till våra realitet här på Jorden.
 
ligt på orginalbilderna, och hyfsat om man anstränger sig att det är en tras top av en sten man ser.

Det som ska vara "gubben" är skuggan där sten har lossnat, det går lite halvmånformat innåt, medands ryggen på gubben igentligen är början på stenstoppen, men den smälter in så väl mot bakgrunden så det kan vara svårt att se. Ajja, önskar jag hade bilden att visa på men hoppas ni fattar. Om ni kollar där ryggen på "gubben" är så ser ni att det är en sten som börjar där. så "gubben" är igentligen bara luft :P
 
Vill bara säga emot Daniel här;

http://www.nasa.gov/images/content/207495main_Spirit.jpg

Där har ni originalbilden. Ingen översiktsbild och "killen som chillar i solen" kan inte vara högra än 10 cm.
 
Grejen är att jag är skeptiskt optimistisk. Jag vill tro och jag måste tro för tanken att vi är totalt ensamma är ju så förbaskat tråkig...

Tänk om lika mycket pengar satsades på rymdforskning som det görs på den militära sidan...då hade vi nog kommit bra mycket längre i vårt sökande efter liv på andra planeter...
 
Fast det är onekligen roligare än fossiliserat bakteriepiss som var på tapeten förut när man fann tecken på liv på Mars.
 
Det är alltså inte samma "ansikte" som tidigare visats upp (för något år sedan?)... Tyckte i alla fall det var likt :) är nog mest besviken på SvD som försöker vara en seriös tidning.
 
Magnus: Denna 'Lilla havsfrun' är en helt ny grej (Aftonbladets 'fyra år' stämmer inte). "Ansiktet" (bilden ovan) plåtades först 1976 men fick sin förklaring något senare.

Staffan V:s bakteriepiss (en beskrivning som jag kan inte riktigt stå bakom :) finns det förresten mer om här (ja, det är Wikipedia).
 
Akesson är ute och snurrar i kommentarerna här. Bara för att en sak är oändlig så behöver det inte betyda att allt finns. Det finns inget som säger att bara för rymden är oändlig så finns allt. Det kanske bara är planeter här, och resten är helt tomt i oändlighet.
 
Ja, det här är helt otroligt! Journalistiken alltså. Detta berg tror journalisterna, skriver de, att vetenskapsmännen tror är en människa! Och den några centimeter höga "Lille Havsfruen" tror de också är en människa! Aftonbladet skriver om skepptiker och att att "optimisterna kan ha rätt", Expressen om att "forskarna har inte lyckats förklara" och SvD orerar om vatten och liv på Mars.


Själv har jag just, av dessa journalister, övertygats om att människorna på jorden är marsianer som slungades ned på jorden av solvindar och därför degenererades svårt intellektuelt.

Rätta mig om jag har fel!

;-)
 
Skicka en kommentar<< Senaste inläggen

Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google