Nyheter från Populär astronomi

2007-02-28

Bara liksom i förbigående

De är egentligen på väg mot häftigare mål, men passar på att briljera lite grann på vägen dit. Den här veckan har europeiska kometsonden Rosetta passerat Mars, plåtat planeten i 3-d och fångat lilla månen Phobos på film när den åkte förbi. Samtidigt tar NASAs New Horizons en sväng förbi Jupiter, där den tagit detaljerade bilder på bland annat den Lilla röda fläcken. Rosetta kommer fram till kometen Churyumov-Gerasimenko först år 2014, medan New Horizons når dvärgplaneten Pluto ett år senare.
Mer om New Horizons
Mer om Rosetta hos ESA

Bild: NASA/JHU/SWRI (Jupiter),  ESA/MPS/OSIRIS (Mars)
Jupiters Lilla röda som New Horizons ser den, och Mars i 3-d av Rosetta. Fler Jupiterbilder finns här. Bilder: NASA/Johns Hopkins Univ. Applied Physics Laboratory/SWRI (Jupiter), ESA © 2007 MPS for OSIRIS Team (Mars)

Etiketter: , , ,



2007-02-26

Planetgrafer åt folket

Ännu en forskarkapplöpning är över, nu finns de första spektra på planeter i andra solsystem än vårt eget. Dag Kättström och Johnny Rönnberg har redan skrivit initierat om upptäckten, som gjorts med rymdteleskopet Spitzer. I Spitzers pressmaterial återfinns en massa information, spekulation, och den sedvanliga astronomiska hötorgskonsten. Jag tycker att ni förtjänar fler grafer helt enkelt, kära läsare. Vanligtvis skyr denna blogg grafer och spektra som pesten — fina bilder ska det ju helst vara. Men ett spektrum säger mer än tusen ord till konnässören, och för alla andra kan sådant ändå se intressant ut. Här nedan får ni till exempel planeten HD 189733b:s nytagna spektrum som det ser ut i infrarött ljus. Fler finns i originalartiklarna om HD 209458b respektive HD 189733b.

Bild: NASA/JPL-Caltech/C. Grillmair (SSC/Caltech)
Spektrum på exoplaneten HD 189733b, som ligger 62 ljusår bort från jorden. Punkterna är de nya observationerna, och den vita linjen visar vad man väntade sig enligt teorin. Till vänster så går observationerna och teorin skilda vägar lite grann, och det är ett tecken på att planetens atmosfär innehåller mindre vattenånga än väntat. Klicka för att se fler planetspektra. Bild: NASA/JPL-Caltech/C. Grillmair (SSC/Caltech)

Etiketter: , , , ,



2007-02-25

Nya röntgenstrålar från supernovan 1987A

Bilder på den välkända supernovan 1987A, som fyllde 20 år i fredags, har vi sett många gånger från olika teleskop runtom i världen. Nu har det europeiska rymdteleskopet XMM-Newton observerat dess spektakulära röngenstrålning. Den nya bilden visar att supernovan är nu 10 gånger mer ljusstark än den var år 2000. Den förstärkta röntgenstrålningen har troligtvis genererats av kollision mellan supernovans expanderande skal och gas som kastades ut från stjärnan innan den exploderade.
Mer om röntgenbilderna hos ESA
Bildkavalkad hos ESO med anledning av 20-års jubileet

Bild: ESA/EPIC/MPE
Supernova 1987A i röntgenljus. (Bild: ESA/EPIC/MPE)

Etiketter: ,



2007-02-22

Rymdexplosion över Australien

Den 19:e februari dök en mystisk, ljusstark plym upp på den australiensiska natthimlen. Den observerades av flera personer, som sedan såg objektet förvandlas till ett expanderande moln fyllt av småbitar. Men av vad?

Bild: Rob McNaught
På denna film av fenomenet, som togs av samme man som uppkallade kometen McNaught, syns tydligt små glödande fragment. (Bild: Rob McNaught)


Mysteriet verkar slutligen ha fått sin lösning med Daniel Deak, som lyckades matcha banan hos den fotograferade plymen med en förlorad bränsleraket. Den sista februari i fjol sköts en arabisk telekommunikationssatellit upp från Baikonur-kosmodromen i Kazakhstan, men en bit in i uppskjutningen gick något fel med en av bränsleraketerna — en rysktillverkad Briz-M — och satelliten och raketen gick förlorade.

Nu tror man att det är denna Briz-M som spruckit och exploderat över Australien, och som nu skapat ett stort kluster av rymdskrot med tusentals småbitar i omloppsbana. Hos NASA rapporterar man att rymdstationen inte verkar vara i fara, men man övervakar läget för eventuella framtida problem.

Läs mer och se fler bilder hos Spaceweather.com

Etiketter: ,



2007-02-21

INTEGRAL täcker 70% av natthimlen

Den europeiska satelliten INTEGRAL, som tar bilder på gammastrålning i universum, har nu släppt sin senaste karta på natthimlen. Den senaste kartan, som täcket upp mot 70% av hela himlen, har tagit tre år att observera. Kartan innehåller 421 gammastrålningskällor. Dessa är mest troligen exotiska dubbelstjärnor (såsom ett svart hål och en neutronstjärna), dock har man än inte kunnat förklara vad som ligger bakom gammastrålningen i kring 100 av källorna.
Läs mera hos ESA

Bild: IBIS survey team
Fördelning i galaxen av gammastrålningskällor som observerats med INTEGRAL. (Bild: IBIS survey team)

Etiketter: , ,



Mera fel om asteroidhot

Nu var det Aftonbladet som ljuger om hotet från asteroiden Apophis, i varje fall för de som inte orkar läsa längre än rubriken 'Se upp - 2036 krockar vi!'. Dagens ledare i Expressen är (trots några småfel som Enc kommenterat) vettigare men man undrar, varför nu? Som vi skrev häromdagen är FNs eventuella inblandning i nedslagsskydd än så länge bara ett förslag från en astronautförening.

Etiketter: , , ,



2007-02-20

Kan det vara stjärnlöst i skapelsens pelare?

Rymdteleskopet Chandra, som tar röntgenbilder, har nu kartlagt röntgenstrålningen från de så kallade skapelsens pelare, eller rättare sagt, stjärnbildande områden i Örnnebulosan. De nya observationerna från Chandra visar att det finns massvis med stjärnor i området, men nästan inga inuti själva pelarna. En förklaring är att det helt enkelt inte finns några stjärnor gömda i pelarna, och en annan är att stjärnorna är så unga att de ännu inte börjat skina i röntgenstrålning.
Läs mera hos Chandra
Se en högupplösningsanimering av Örnnebulosan(3.2 MB)

Bild: NASA/CXC/U.Colorado/Linsky et al.; NASA/ESA/STScI/ASU/J.Hester & P.Scowen
Örnnebulosan som den ser ut genom Hubbleteleskopet (färgbild), tillsammans med de nya Chandra-observationerna som visar de energirika stjärnorna i området. (Bild: Röntgen: NASA/CXC/U.Colorado/Linsky et al.; Optiskt: NASA/ESA/STScI/ASU/J. Hester & P. Scowen)


2007-02-18

Fel om FN och asteroidhotet

Rymdfararföreningen Association of Space Explorers har gett sig in i debatten om skydd mot framtida asteroid- och kometnedslag, som till exempel det från asteroiden Apophis. Organisationen ska samla kunskap och enligt diverse medier (New Scientist, till exempel) uppvakta FNs Kommitté om yttre rymdens fredliga utnyttjande med målet att presentera en handlingsplan för världsorganisationen 2009. Man ska med andra ord inte tro på rubriken i DN ('FN ska hantera hot från rymden'), som bloggarna Björn Pedersen och Jan-Inge Flücht tycks ha gjort. En framtida roll för FN i skydd mot rymdhot är alltså bara på förslagsstadiet än så länge, och just nu har kommittén annat att snacka om, som till exempel Kinas satellitsprängning för några veckor sedan. Sannolikheten att just Apophis ska träffa jorden den 13 april 2036 är nu nere vid en på 45.000. Om den trots allt skulle landa på jorden är en träff i Stilla havet mest sannolikt, enligt New Scientist, med tillhörande jättetsunami som följd. Bloggarna tycks tvivla på FNs förmåga att göra något vettigt, men frågan är om det är rimligt att länder som USA agerar mer eller mindre ensamt i kartläggning och planering inför asteroid- och kometbesök. Att globalt samarbete är nödvändigt känns självklart. Snittantalet döda per år på grund av nedslag från rymden är faktiskt lika stort som antalet döda i flygtrafiken, eller för den delen i andra, mer frekventa, naturkatastrofer.

Etiketter:



2007-02-15

Rymdpotatisar plötsligt heta

Både BBC och Metro rapporterar att sötpotatis odlad från frön som varit uppe och vänt i rymden har lanserats i Shanghai som en särskild delikatess. I synnerhet till parmiddagar på Alla hjärtans dag. Samtidigt rapporterar bland andra Astrowebb att den japanska sonden Hayabusa snart kan få lämna den potatisformade asteroiden Itokawa. Tekniska problem har enligt japanska rymdstyrelsen lösts, och redan i mars kan det vara dags att börja hemresan. Med tanke på allt detta känns det som rätt tillfälle att presentera blivande rymdkonstnären Claus Schröter, som jag fick kontakt med efter att han var med i slututställningen för utbildningen Astronomi bild och konst på Stockholms universitet. Claus, som är till vardags ingenjör, gör utomjordiska bilder med hjälp av vardagsföremål. Som till exempel just potatisar.

Bild: ©Claus Schröter
I denna främmande solsystem befinner vi oss nära en ovanligt avlång asteroid som kretsar kring en röd jättestjärna. En jordliknande planet kan man skymta lite längre bort. Klicka för en större version. (Bild: ©Claus Schröter)


2007-02-13

Helixnebulosans hemlighet

Stjärnan i mitten av helixnebulosan är en vit dvärg - en före detta sol som nu är omgiven av gasen som förut tillhörde den. Nu har ett team lett av astronomen Kate Su vid Stewardobservatoriet i Arizona upptäckt att stjärnan också är omgiven av en stoftskiva. Skivan består troligen av resterna efter stjärnans solsystem: kometer och asteroider som kolliderat med varandra. Storleken på skivan är för övrigt ungefär densamma som kometmolnet som omger vårt solsystem. Det är inte första gången man sett nåt sånt nära en vit dvärg, men (vi skrev om ett liknande fall i december) men Helixnebulosan är lite av en kändis bland nebulosor.
Pressrelease hos Spitzerteleskopet

Bild: NASA/JPL-Caltech/K. Su, Univ. of Ariz.
Helixnebulosan i infrarött. Den lilla röda pluppen i mitten kan vara bevis på att stjärnans kometsystem överlevt stjärnvinden som skapade hela nebulosan. Klicka för att se en större version; bilder med mindre jobbig färgsättning finns att skåda i originalartikeln på arXiv.org. (Bild: NASA/JPL-Caltech/K. Su, Univ. of Ariz.)


2007-02-10

Kan man få prata om rymden på svenska?

I oktober blir det Astronomdagarna igen, den hår gången i norrskensbelysta Kiruna. Inbjudan till kom med epost för några dagar sedan och det är klart att man ser fram emot det enda tillfället då Sveriges astronomer, proffs och amatörer, samlas och samspråkar. Värdarna har till och med reggat det fina svenska domännamnet rymd.org som hemsida för mötet. Men mer svenska än det får man leta efter.

Bild: Jörgen Hedin/rymd.org
Kirunas Institutet för rymdfysik är värd för årets Astronomdagar i oktober. (Bild: Jörgen Hedin/rymd.org)

Förhandsinformationen och webbsidan är nämligen så när som namnet Astronomdagarna helt och hållet på engelska. Mötets syfte är att 'diskutera, informera och utveckla nya ideer inom både astronomisk och rymdvetenskaplig forskning och utbildning', men inte ens det målet finns nerskrivet på svenska (därav min knackiga översättning). Det vore förstås synd om de utländska förmågorna bland Sveriges astronomer skulle känna sig utanför. Men det känns som om att arrangörerna Svenska nationalkommittén för astronomi och Svenska astronomiska sällskapet går lite väl långt i sitt iver att vara internationellt tillgängliga, och tycks glömma bort att de har ett ansvar att hålla svensk astronomi levande även på landets i särklass mest populära språk. Okej, Melodifestivalen håller ju på gå åt samma håll, men popmusik på svenska lever ändå och frodas. Svenska språket hotas sannolikt mer av domänförluster inom naturvetenskaplig forskning än av ännu en svårförståelig dänga från The Ark.

Etiketter:



2007-02-07

'Rymdsåpan'

Händelserna kring den mordförsöksmisstänkta astronauten Lisa Nowak har man idag kunnat läsa om i bland annat Aftonbladet. Brittiska New Scientist Space summerar vad som hänt och noterar pressen på amerikanska astronauter att vara felfria förebilder. Något som Christer Fuglesang nog känner igen. Dag Kättström kommenterar optimistiskt på Rymden i dag. Det hade kanske varit trevligare att fira Fuglesangs rymdfärjekollega Sunita Williams, som nu avklarat fler timmar på rymdpromenad än någon annan kvinna. Men precis som med nya forskningsresultat är det de oväntade nyheterna som känns mest spännande att läsa, och att skriva om.

Bild: PA/Aftonbladet
Aftonbladets fina framsida från i onsdags. (Bild: malte)

Etiketter:



Nya högenergiobjekt funna i Vintergatan

Vid en konferens vid Stanford i Kalifornien nyligen rapporterades tre nya typer av objekt ha hittats i Vintergatan. Stora gammastrålande moln och täta röntgenkällor djupt gömda i stoftmoln är några av upptäckterna. Gammastrålningen har detekterats med hjälp av anläggningen HESS i Namibia, som ser så kallad tjerenkovstrålning från gammastrålning som träffar vår atmosfär.

Bild: HESS-teamet
HESS kallas dessa teleskop, som letar efter glimtar efter gammastrålning i vår egen atmosfär. (Bild: HESS-teamet)


De nya röntgenkällorna upptäcktes med ESAs rymdteleskop Integral och verkar röra sig om neutronstjärnor som slukar material från en närbelägen jätte. Stjärnan verkar i sin tur vara omgärdad av ett tätt stoftmoln som blockerar mycket av strålningen men glöder starkt i infrarött.
Läs mer hos NewScientist Space

Etiketter:



2007-02-05

Universums kallaste teleskop

Kosmologisatelliten Planck lyfter 2008. Då ska den ställa den stora smällens kanske största fråga: svällde universum verkligen upp enligt kosmologernas hisnande inflationsteori? Planck ser i vilket fall redan ut att kunna bli rymdens snyggaste teleskop, av bilderna från pressvisningen i Cannes att bedöma. Rymdens kallaste lär det också bli. Ett av instrumenten kommer att kylas ner till 0,1 grad över den absoluta nollpunkten. Det blir lägre än allt annat i universum, säger teleskopmakarna, och helt rätt för att kunna mäta den 2,6 grader varmare kosmiska bakgrundsstrålningen.
Rapport på New Scientists rymdblogg

Bild: ESA - S. Corvaja
Europeiska rymdstyrelsen ESAs nya kosmologisatelliten Planck med sina många speglar. Med på pressvisningen i Cannes var förresten nobelpristagaren George Smoot. Klicka för fler bilder både på honom och på satelliten. (Bild: ESA/S. Corvaja)

Etiketter:



2007-02-03

Solens tvilling kan ge sig in i klimatdebatten

IPCCs rapport om klimatförändring kommer ut snart och redan väckt rabalder trots att ingen kunnat läsa mer än en summering. I vilket fall bör kanske både klimatskeptiker och domedagsprofeter (och alla vi andra mellan dem) skaffa en gnutta astronomisk kompetens. Till exempel kan solens eventuella variationer påverka klimatet, och även om man inte kan skylla på den för den senaste tidens upphettningen, så låg det enligt vissa en tillfällig solfläckssvacka bakom den så kallade Lilla istiden mellan 1400- och 1800-talen.

Bild: MSX/IPAC/NASA
Stjärnan alfa i Kentaurens stjärnbild är en av de solliknande stjärnorna som studeras av forskargruppen vid Villanova University. Tanken är att sådana stjärnors nutid kan ge perspektiv och insikt om vår egen sols förflutna. (Bild: MSX/IPAC/NASA)

Det var då det, men nu är kanske en av solens närmaste grannar inne i en liknande svacka. På Amerikanska astronomiska sällskapets årsmöte för tre veckor sedan rapporterade nämligen en grupp astronomer från Villanova University, med studenten Jennifer Carton i spetsen, om observationer som de gjort med rymdteleskopet Fuse av stjärnan alfa Centauri. Det är en av solens närmaste grannar, och liknar den i många avseenden. Tidigare mätningar visar att alfa Centauris röntgenstrålning dalat på ett för en solliknande stjärna mycket dramatiskt sätt, med en faktor 25. De nya resulaten, än så länge opublicerade, tyder på att det är variationer liknande solens som kan ligga bakom denna förändring. Stjärnans aktivitet kanske varierar på ett liknande sätt som solens. Forskarna spekulerar, enligt amerikanska astronombloggaren Astroprof, om att alfa Centauri kanske håller på göra samma sak som vår sol tycks ha gjort under Lilla istiden.

2007-02-01

USA spårar rymdskrot från sprängd kinesisk satellit

För tre veckor sen sköt Kina ner en av sina egna satelliter, en föråldrad vädersatellit. Nu kommer uppgifter om allt nytt rymdskrot som explosionen skapade, och hur farligt det kan bli för andra satelliter. Center for Space Standards & Innovation (CSSI), ägt av mjukvaruföretaget AGI har en maffig samling nya bilder, filmer och fakta.

Bild: STK-genererad bild med tillstånd av CSSI (www.centerforspace.com)
Forsvaret i USA kan tydligen spåra rymdskrotbitar i storleksklass 10 centimeter. Här visas banorna för drygt 500 delar av den sprängda kinesiska vädersatelliten. Klicka för fler bilder och filmer. (Bild: STK-genererad bild med tillstånd av CSSI)


Mätningarna kommer från amerikanska försvaret, som nu håller 517 större satellitbitar under bevakning som skapades i explosionen. De befinner sig i låga banor och kan i princip hota andra satelliter och till och med Internationella rymdstationen, även om risken för ISS bedöms vara liten. Sprängladdningen som sköts upp från Xichang Rymdcentrum den 11 januari vägde mindre än 400 kilo, enligt beräkningar gjorda på MIT, skriver Nature News. En sådan skulle i princip även kunna nå ut till kommunikations- och positioneringssatelliter i geostationära banor. Det kinesiska missilprovet har under de senaste veckorna skapat politisk oro på olika håll.

Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google