Nyheter från Populär astronomi

2005-11-29

Enceladus sprutar ut is

I våras rapporterade vi att Saturnus måne Enceladus har en ett slags atmosfär, som verkar utsöndras från sprickor nära månens sydpol. Nu har NASA-sonden Cassini fångat det märkliga fenomenet på bild. De små isiga partiklar som sprutas ut från månen sträcker sig långt ut från ytan.
Mer text och fler bilder hos Cassinis hemsida

Bild: NASA/JPL/Space Science Institute
Varifrån kommer ispartiklarna som Saturnus måne Enceladus skickar ut i rymden? Kanske från vatten som lagras under månens yta och som släpps ut genom sprickor vid sydpolen. (Bild: NASA/JPL/Space Science Institute)

Etiketter: , ,



2005-11-28

Prisregn över kostnadseffektiva rymdkillar

Utmärkelsen Årets projektledare delas i år av Peter Rathsman, som ledde arbetet med svenska succésatelliten SMART-1. I den mycket fint formulerade motiveringen beskriver man jobbet med månsonden som 'ett europeiskt framkantsprojekt med en mycket stram budget, betydande tekniska utmaningar och en synnerligen krävande och knivig beställare, där kontroll snarare än förnyelse stod högt på dagordningen'.

Och så rapporterar Rymdbolaget att deras tekniske direktör Sven Grahn fått den franska flyg- och rymdakademiens silvermedalj för sin roll som en av hjärnorna bakom bolagets små och kostnadseffektiva rymdfarkoster. Sven har förresten en egen blogg, där han i sitt senaste inlägg sågar Hjärnkontorets ibland skumma inställning till fakta och åsikter.

Etiketter:



2005-11-26

Falken Hayabusa har landat

Bild
Falken Hayabusa och Itokawa. Bild: JAXA (Japan Aerospace and Exploration Agency)

Tidigt igår morse skickades landningskommandot till sonden Hayabusa (Falken) som nu lyckats landa på asteroiden Itokawa. Data har nu börjat komma in på JAXA genom Usuda stationen och man har bekräftat att hela operationen har lyckats. Metallkulan som vi skrev om tidigare har hittats och stoft från asteroidens yta har börjats samlas in. Landningen på Itokawa anses som en teknologiskt mycket krävande del av missionen. Hayabusa förväntas återkallas till jorden den 12 december.
Hayabusas hemsida

2005-11-25

Rymddoktorer på löpande band

Man undrar om det någonsin har producerats så många doktorer i rymdfysik i Sverige som just nu. Idag är det dags för David Sundqvist vid Institutet för rymdfysik i Uppsala och Uppsala universitet att försvara sin avhandling. David har hittat virvlar i rymdplasmat kring jorden med hjälp av de fyra Clustersatelliterna. Hans sensationella upptäckt skrev vi om i augusti.
Läs mer i Davids pressmeddelande.

Idag försvarar också Fredrik Bruhn sin avhandling. Den handlar visserligen inte riktigt om rymdfysik men nästan: rymdteknik. Fredrik har arbetat vid Ångström Rymdtekniskt Centrum med miniatyrisering av satellitsystem. Genom att göra satelliter och mätinstrument mindre blir rymdexpedtionerna billigare. Det låter ju bra! Nanosatelliter kallas de miniatyriserade rymdfarkosterna som inom en snar framtid ska trafikera solsystemet.
Läs mer i Fredriks pressmeddelande.

Fredrik och David är dessutom bara två av alla rymdrelaterade avhandlingar som presenteras i Sverige denna höst. Vi kanske får anledning att återkomma i ärendet alltså...



Fredriks forskning möjliggör rymdresor med s k nanosatelliter.(Bilden är från pressmeddelandet.)


2005-11-24

Jordens kontinenter är urgamla

Bild: Reto Stöckli/NASA
Jorden (Bild: Reto Stöckli vid NASA)

Forskare vid University of Colorado Boulder har nyligen analyserat det unika grundämnet hafnium i urgamla mineraler från västra Australien, och kommit fram till jordens kontinenter formades mycket snart efter jordens formation. Kontinenterna på jorden formades 4,4 - 4,5 miljarder år sedan. Kanske kunde till och med liv ha chansen att utvecklas så pass tidigt i jordens historia.
Läs hela pressmeddelandet på engelska

2005-11-23

Universums acceleration, Einsteins misstag och 71 supernovor

Visst är det lite galet att universum expanderar allt snabbare, och ingen vet varför. Men metodiska studier börjar ringa in den mystiska mörka energin som tros ligga bakom alltihopa. Nu har det kommit resultat från ett av de största internationella projekt (där stockholmskosmologen Ariel Goobar är med på ett hörn) som använder avlägsna supernovor för att spåra universums beteende genom tiderna. Första årets mätningar från Supernova Legacy Survey, genomfört på fransk-kanadensiska teleskopet på Hawaii bjuder inte på några överraskningar, men bådar gott inför framtiden.
Pressrelase på Eurekalert
Originalartikeln på arXiv.org
Pressrelease hos tidsskriften Astronomy & Astrophysics

Bild: SNLS/A&A
En av de 71 supernovor i samlingen Supernova Legacy Survey ljusnar och bleknar bort i en avlägsen spiralgalax. Tillsammans bekräftar de att universum accelererar ungefär enligt fuskfaktorn som Einstein la till sin relativitetsteori innan han ens kände till att universum expanderar - nåt som han sen tyckte var hans största misstag. (Bild: SNLS)

Etiketter: , ,



2005-11-21

En sista chans kvar för Hayabusa

Japanska sonden Hayabusa lyckades inte med sitt första försök att hämta upp stoftkorn från asteroiden Itokawas yta. Det blev ett kommunikationsavbrott mitt under försöket i söndags, och efter det fanns inte sonden längre på rätt plats för att genomföra det delikata nuddandet vid asteroidytan. Itokawa har i alla händelser fått en present från jorden - en liten metallboll inlindad i aluminiumfolie med 880 000 jordbors signaturer etsade på den. Den ska Hayabusa sikta på vid landningen.
Artikel på New Scientist Space
Senaste nyheter från JAXA
Bild: JAXA
Projektledaren Junichi Kawaguchi hoppas att Hayabusa ska kunna lyckas samla asteroiddamm vid nästa försöket, som blir alltså nu på fredag. (Bild: JAXA)


2005-11-20

Galaxens okända tungviktarpar avslöjade

Dubbelstjärnor där ena medlemmen är en tung stjärna och den andra är ett svart hål (eller en neutronstjärna) syns fint i röntgenteleskop. Så pass att astronomer trott att man hade rätt bra koll på hur många de är. Men nya observationer med rymdteleskopet Integral visar att de haft helt fel på den punkten. Astronomen Ignacio Negueruela från universitetet i spanska Alicante med kollegor har upptäckt fem stycken dubbelstjärnor som ibland blixtrar till i röntgenstrålning, för att sedan somna om. Att de här tills nu okända stjärnsystem faktiskt finns betyder sannolikt att galaxen innehåller många fler tungviktardubbelstjärnor än väntat. Dags alltså att räkna om för de som håller reda på galaxens tyngsta par och var de håller hus.
Pressmeddelande hos ESA
Originalartikeln på arXiv.org

Bild: J M Blondin/NCSU
I denna datorsimulering blåser en tung stjärna (svarta skivan i mitten) en vind som landar i klumpar på en neutronstjärna. När en klump landar lyser det under kanske ett par timmar i röntgenstrålning. (Bild: J M Blondin/NCSU)

Etiketter:



2005-11-18

Massor med nya einsteinringar

Ett nytt samarbete mellan jättekartläggningsprojektet Sloan Digital Sky Survey och Hubbleteleskopet har upptäckt en drös med nya einsteinringar. Det är alltså de snyggaste och mest användbara gravitationslinserna - galaxen i mitten fungerar som en lins som förstorar och förvränger en annan galax som ligger långt bakom. Den nya skörden med ringar har man använt till att visa var linsgalaxerna gömmer sin mörka materia. Det gör de på samma sätt som spiralgalaxer, har man kommit fram till.
Mer info på hubblesite.org

Bild: NASA, ESA, SLACS Survey team
Resultatet av den nya kartläggningen innebär att nu känner vi till fyra gånger fler einsteinringar än som vi visste om innan. Här ser ni några av de färska ringarna. (Bild: NASA, ESA, och SLACS Survey team)


2005-11-17

Ett fjärran magnetarutbrott

Magnetarutbrott är inte att leka med - det som small i december -04 i vår galax var så kraftigt att det påverkade jordens atmosfär. Nu har hela sex gammateleskop detekterat något som verkar vara det första utbrott från en magnetar utanför Vintergatan, rapporterar Sky & Telescope. En magnetar, det är alltså en neutronstjärna med ovanligt starkt magnetfält. Den här ligger troligen i den näraliggande spiralgalaxen M81 eller dess granne M82.

Bild: SDSS/Sky and Telescope
Någonstans i den skeva gula rutan finns magnetaren som small den 3 november. Galaxen i mitten är M81, den längst upp är M82. De ligger ungefär 12 miljoner ljusår från jorden. (Bild: SDSS collaboration/Sky & Telescope)

Etiketter:



2005-11-16

Gäng med unga stjärnor vill inte gömma sig

Bild: NASA/JPL
Den stjärnformande hopen NGC 1333 (Bild: NASA/JPL)

Genom att använda det rymdbaserade infraröda teleskopet Spitzer, har astronomer lyckats penetrera ett tjockt stoftområde och avslöjat ett gäng med unga stjärnor. Man har kunnat se de unga stjärnornas jetliknande gasstrålar som undanröjer området från stoft. Sannolikt kommer stoftet sedan att tunnas ut så mycket att man kan se stjärnorna även i de optiska våglängderna. Det är som om stjärnorna inte vill vara gömda i det tjocka stoftmolnet längre.
Pressmeddelande hos Spitzer

2005-11-15

Idel eldkulor tack vare Tauriderna

Har du sett någon ljusstark meteor på sistone? Kommentera gärna i så fall! Meteorregnet Tauriderna har nämligen försett natthimlen med ett överskott av dramatiska eldkulor. Nu är de väl över - nästa skur är de mer kända Leoniderna, som i år lär få lite för mycket konkurrens från månen.
Bild och länkar hos NASAs Astronomy picture of the day
(finns även på norska hos VitNytt)

Etiketter:



2005-11-14

Samtidigt på Itokawa...

Japanska sonden Hayabusa är ju på besök hos asteroiden Itokawa just nu. Och har det lite kämpigt. Det har varit svårare än väntat att beräkna sondens höjd över ytan, varför mikrosonden MINERVA nu är på rymmen och sköter inte jobbet som studsande asteroidfotograf som det var tänkt. Nu ser det ut som om Hayabusa bara gör ett istället för två försök till att hämta stoft från ytan. Det blir genrep den 19 november och sen på riktigt den 25.
Artikel i New Scientist space
Nyheter från JAXA
Mer på svenska på Astrowebb

Bild: JAXA
Asteroiden Itokawa fotograferad från sonden Hayabusa, som svävar bara 70 meter ovan den. Sondens skugga syns alldeles intill kanten på högersidan. Juli 2007 kommer den hem till jorden med stoftprover från asteroidens yta. (Bild: JAXA)


2005-11-12

Interstellär bildfrossa

Åtminstone sedan NASA lanserade Hubbleteleskopets bild på Skapelsens pelare har astronomer vetat att en snygg bild (gärna med ett svulstigt namn) kan charma astropubliken, eller i varje fall medierna. Den här veckan har det kommit massor med såna bilder. Klicka på korten nedan för att se mer.
Bild: se bildtext

Från vänster: i nebulosan RCW 79 har Annie Zavagno och Lise Deharveng visat att tunga stjärnor bildas triggade av vindarna från tidigare stjärnor (något svårläst pressrelease hos Astronomy & astrophysics). Spitzers bergskedja är nebulosan W5 och visar ungefär samma sak (Pressrelease hos Spitzer). Borta i det Lilla Magellanska molnet är det en ung stjärnhop som trycker ihop gasen, enligt astronomen Antonella Nota (Pressrelease hos ESA). Och i nya Hubble-bilder har Alyssa Goodman och Jonathan Foster sett svagt lysande stoftmoln i området L1448 där det i framtiden kan födas nya stjärnor (pressrelease hos CfA). Bilder: Zavagno et al/A&A; NASA/JPL-Caltech/L. Allen (Harvard-Smithsonian CfA); NASA, ESA och A. Nota (ESA/STScI); J. Foster/A. Goodman (Harvard-Smithsonian CfA)


2005-11-10

Stjärna på rymmen från Vintergatan

Bild: ESO
Konstnärsillustration av den nyupptäckta stjärnan HE0457-5439, på väg bort från Stora Magellanska molnet. (Bild: ESO)

Astronomer vid European Southern Observatory (ESO) har upptäckt en stjärna som rör sig med extremt stor hastighet från Vintergatans halo. Stjärnan rör sig mot intergalaktisk tomrum med en hastighet som motsvarar 2.6 miljoner kilometer per timme. Vad kan ha skrämt iväg stjärnan, kan man fråga sig. Det kan vara möjligt att stjärnan har accelererats när den en gång i tiden kom nära det supermassiva svarta hålet i vintergatans centrum, eller ett liknande svart hål i granngalaxen Stora Magellanka molnet.
Artikel hos ESO

Etiketter: ,



2005-11-09

Venus Express lyfte

ESA rapporterar att uppskjutningen i morse av Venus Express gick felfritt. Ombord finns bland annat det delvis svenskbyggda instrumentet ASPERA-4, som ska göra mätningar på hur solvinden påverkar Venus atmosfär.
- Vi hoppas att instrumentet ska hjälpa oss att förstå varför växthuseffekten har utvecklats så starkt på Venus. Sådana studier är viktiga för att förstå hur växthuseffekten fungerar på jorden, säger professor Stas Barabash vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Pressrelease från Institutet för rymdfysik

Bild
Venus Express, ombord på en raket av typ Soyuz-Fregat, skjöts upp tidigt i morse från Baikonur i Kazakstan. Klicka för fler bilder och film från uppskjutningen. (Bild: ESA)


2005-11-07

Copernicus kvarlevor hittade under domkyrka

Nicolaus Copernicus (1473-1543) var den som först lanserade tanken på att jorden snurrar runt solen och inte tvärtom. Nu har hans kvarlevor hittats i Polen, under domkyrkan i staden Frombork. Skallen skickades till rättsmedicinska experter hos polska polisen, som har gjort en imponerande bild på hur den 70-årige Copernicus skulle sett ut innan han dog.
Artikel på nature.com
Artikel på polska gazeta.pl
Copernicusmuseet i Frombork

Bild: frombork.pl
Det är under domkyrkan i Frombork som arkeologer hittar resterna efter Nicolaus Copernicus. Där jobbade han som diakon - astronomin fick han hålla på med på fritiden. (Bild: frombork.pl)

Etiketter:



2005-11-06

Svarta hålet som inte finns (och varför det inte gör det)

I jättestjärnhopen Westerlund 1 finns inga svarta hål, verkar det som. Jaha, säger ni, nyhetstorka eller? Men i hopen har det upptäckts en rätt stor neutronstjärna, som måste bildats när en stjärna med massa cirka 40 gånger solen exploderade. Då måste väl en stjärna vara ännu större för att kunna ha en chans att lämna ett svart hål bakom sig. Det är enligt Chandra-astronomerna en smått överraskande slutsats.
Pressrelease hos Chandra

Bild: ESO/WFI/2.2-m MPG, NASA/CXC/UCLA/M.Muno et al.
Neutronstjärnan i hopen Westerlund 1 skiner i röntgenstrålning och har setts av rymdteleskopet Chandra (t h). I synligt ljus (t v) syns den inte alls. (Bild: ESO/WFI/2.2-m MPG, NASA/CXC/UCLA/M.Muno et al.)

Etiketter:



2005-11-05

Kan det finnas liv på Venus?

Bild
Planetsonden och Venus (Bild: ESA/C.Carreau)

Tidigare rapporterade vi att Venus express var försenad. Nedräkningen har nu börjat. Om fyra dagar kommer ESA att skicka den nya planetsonden Venus express, som förväntas avslöja en hel del hemligheter om Venus. Med de nya observationerna hoppas man kunna undersöka den så kallade " unknown ultraviolet absorber" effekten. Det innebär att de tjocka molnen kring Venus absorberar en stor del av solens strålning, och på det viset skyddar planetens yta. Det har spekulerats att denna effekt kan skapa en gynnsam miljö för biologisk aktivitet. Trots de extrema förhållandena på Venus, kan det ha utvecklats viss form av liv på denna relativt okända planet.

Se och hör hos ESA

2005-11-04

Första stjärnorna kan vara glöden i bakgrunden

Universums första stjärnor borde varit stora och starka och kortlivade. Syns de ännu idag, långt bort i universum? Nya observationer med rymdteleskopet Spitzer tyder på det. Bakom alla stjärnor och galaxer syns ett rätt jämnt bakgrundsljus som verkar inte komma från de galaxer och stjärnor som vi känner till. Det är just de första stjärnorna som ger bakgrundsljuset, enligt teamet bakom observationerna.
Pressrelease hos Spitzer
Originalartikeln hos arXiv.org

Bild: NASA/JPL-Caltech/A. Kashlinsky-GSFC
Spitzerforskarna har plockat bort alla stjärnor och galaxer från denna bit natthimmel i Drakens stjärnbild. Då framträder en suddig bakgrundsglöd, som kanske är det som är kvar av ljuset från universums första generation stjärnor. (Bild: NASA/JPL-Caltech/A. Kashlinsky-GSFC)


2005-11-02

Två nya månar för Pluto men kämpigt för studentsatelliten

Nya bilder på Pluto från rymdteleskopet Hubble visar två små prickar som rör sig i närheten av planeten. Två nya månar ser det ut som. Nya observationer är planerade för februari för att kolla om de verkligen rör sig runt Pluto som den redan kända månen Charon gör.
Mer på hubblesite.org

Det har förresten inte gått så bra för studentsatelliten SSETI som vi skrev om häromdagen. ESA tappade kontakt med sonden i fredags efter att kraftsystemet ombord havererat. Men det var en bra erfarenhet för studenterna, menar projektledaren Neil Melville.
- Nu har vi verkligen upplevt allt, säger han.
Mer hos ESA

Bild:  NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI) och HST Pluto Companion Search Team
Allt fler månar upptäcks bland småplaneterna bortom Neptunus. Plutos nya kandidater till månar ligger ungefär 40.000 kilometer från Pluto. Bild: NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI), och HST Pluto Companion Search Team


2005-11-01

Satelliter på utflykt och Christer på länk

Fysikdagarna som arrangeras i Umeå onsdag-torsdag utforskas och diskuteras mycket rolig fysik. Redan i söndags kväll tjuvstartade man med två rymdaktiga föreläsningar av rymdprofessorerna Mats André och Rickard Lundin, från Institutet för rymdfysik i Uppsala respektive Kiruna. Rymdprat blir det även under onsdag och torsdag: Rickard Lundin medverkar liksom Susanne Aalto från Onsala rymdobservatorium.

På plats finns också redan satellitmodeller i skala 1:4 av de fyra Clustersatelliterna och Mars Express. Modellerna kommer från ESA och har transporterats hela vägen från de mer centrala delarna av Europa till norra Sverige för att fascinera Umeåborna. Modellerna lär visst bli kvar hela veckan.

Onsdagkvällen bjuder på en annan begivenhet: den svenske astronauten Christer Fuglesang på länk från Houston. Hundratals lärare kommer att sitta bänkade för att ställa kluriga frågor till Christer. Kanske börjar han själv tvivla på om han någonsin kommer upp i rymden?
Fysikdagarnas hemsida
Pressmeddelande från Umeå universitet

Bild: ESA
Den svenske astronauten Christer Fuglesang. (Bild: ESA)


Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google