Nyheter från Populär astronomi

2007-08-31

Nytt ljus på Mars' skumma brunnar

Mera hål till folket, fast inte lika stora som förra veckans. I maj rapporterade vi om konstiga mörka hål som upptäckts på Mars yta. Nu har kretsaren Mars Reconnaissance Orbiter tagit nya bilder på ett av hålen. Den här gången plåtades det mitt på den marsianska eftermiddagen, och solen lyser upp hålets väggar. Det visar åtminstone att det inte är fråga om ett hål i taket till någon stor grotta. Däremot verkar väggarna gå rakt ner som i en brunn, och djupet är minst 78 meter. Troligen rör sig om samma slags gropkratrar (tror jag det heter på svenska — kan någon geolog bekräfta?) som man ser på till exempel Hawaii. Kratern skapas när vulkanisk aktivitet orsakar kollaps av någon hålighet långt under marknivån.
Notis hos New Scientist
Mer om gropbilden och andra nya hos University of Arizona
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA/JPL/University of Arizona
Lite mindre mystisk: en av Mars' gropkratrar. Hålet har en bredd på 150 meter och är minst 78 meter djupt. Klicka för att se en större bild. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)


Mera Mars: Ella Carlsson letar marsliknande bäckraviner på Svalbard, har NorrbottensKuriren och Rymden i dag rapporterat. Ella är för övrigt Nordenmark-föreläsare på Astronomdagarna i Kiruna den 21 september.

Etiketter: ,



2007-08-28

Ny teknik får radiosignaler att blomma ut

Radiovågor från rymden — eller från radiosändare på jorden — kan erbjuda mycket mer information än vad nuvarande radiomottagare utnyttjar. Nya beräkningar visar för första gången hur man kan, med rätt sorts antenn och en schysst superdator, krama information ur en radiosignal på ett sätt som bara laserforskare hittills kunnat göra. Bakom genombrottet ligger ett gäng rymdfysiker och matematiker lett av rymdfysikern Bo Thidé vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. I teamet ingår forskare från Tyskland, Ryssland och Skottland, samt civilingenjörsstudenterna Johan Sjöholm och Kristoffer Palmer.

Bild: IRF
Med rätt slags antenner och en del datorkkraft kan man se skillnaden mellan radiosignaler med olika kvantfysiska egenskaper. I bilden visas hur en dubbelring av antenner uppfattar signaler med olika mängder (andas djupt nu) banrörelsemängdsmoment. (Bild: IRF)

SR Vetenskapsradion fångar upp att tekniken i framtiden kan innebära ett nytt sätt för radiokanaler att dela på frekvenser. Den kan också ha sina tillämpningar inom mobiltelefonin. Thidé och sina kollegor har redan börjat testa tekniken inom LOIS, skandinavisk pendang till antennätverket LOFAR, som blir Europas nästa stora radioteleskop.
Pressrelease hos IRF
Originalartikel på arXiv.org
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , , ,



2007-08-27

Vill du köpa ett observatorium?

Grönhögens observatorium på södra Öland, där Grönhögens Astronomiska Förening haft mångårig verksamhet, är till salu. Föreningens ordförande Jörgen Danielsson meddelar att på grund av ett ägarbyte på fastigheten, där föreningen hyrt av Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, så har observatoriet behövt stängas. Synd, tycker jag, med tanke på alla amatörastronomer och andra besökare som där kunnat uppleva stjärnor och planeter under den klara öländska himlen. Intresserad? Mer info finns på föreningens hemsida.

Bild: Jörgen Danielsson
En intressant investering? Grönhögens observatorium är väl lämpat för stora teleskop, men ska enligt uppgift lätt kunna fraktas till ett nytt läge med lastbil. (Bild: Jörgen Danielsson)


Senast vi rapporterade om ett observatorium som skulle stängas var väl Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Där är det glädjande nog åter i full gång: kolla på hemsidan för information om en höst som är späckad med visningar. Hoppas att utvecklingen går lika fort och positivt för Grönhögens 4,5-meter stora kupol.

Etiketter: , , , ,



2007-08-25

Allt du behöver veta om det stora tomrummet

TT har plockat upp nyheten om att det största kända tomrummet i universum har upptäckts (DN, SVT). Astronomerna Lawrence Rudnick, Shea Brown och Liliya Williams vid University of Minnesota har undersökt ett område på himlen där den kosmiska bakgrundsstrålningen — big bangs efterglöd — verkar vara kallare än på annat håll. Hittills har man inte kunnat förklara denna kalla fläck, och det har varit oklart om den kanske bara berodde på dålig kalibrering hos satelliten WMAP som upptäckte den. Rudnick och sina medarbetare har nu räknat antalet avlägsna källor av radiostrålning (antagligen galaxer och kvasarer) runt den kalla fläcken, och upptäckt att de är avsevärt färre där än annars på himlen. Den enklaste förklaringen till bristen på radiokällor just vid den kalla fläcken i bakgrundsstrålningen är att i den riktningen finns ett ordentligt stort tomrum. Med en radie på nästan en miljard ljusår.
Stora tomrum i världsalltet är inget nytt, då universums storskaliga struktur verkar mest likna mitten av en tvättsvamp. Men det här tomrummet är ovanligt stort och verkar inte riktigt kunna förklaras av de nuvarande bästa teorier för varför universum ser ut som det gör idag. Rudnick tror att den mystiska mörka energin kan ha ett finger med i spelet. I vilket fall som helst kan tomrummet bli ett ingenting som verkligen gör väsen av sig.
Artikel hos New Scientist
Originalartikeln hos arXiv.org
Pressmeddelande hos NRAO
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA WMAP Science team
Den kalla fläcken i WMAPs karta över den kosmiska bakgrundsstrålningen beror på ett löjligt stort tomrum i universum. (Jag kan förresten inte garantera att jag prickat in rätt fläck, men lovar att kolla upp saken.) Vill du gå ut i natt och titta på tomrummet är det tyvärr kört. Det syns nämligen inte från svenska breddgrader och är minst sagt inte lätt att få syn på. Knappa in koordinaterna 03 11 00.00 -20 36 00.0 i Google Sky eller valfri himmelskarta så ser du i varje fall var det ligger. (Bild: NASA WMAP Science team)

Etiketter: , , ,



2007-08-24

Nu heter han Dr Brian May

BBC (via Bad Astronomy) rapporterar att rockstjärnan har Brian May disputerade i morse och nu kan titulera sig doktor. På sin hemsida berättar han kort om den 3-timmar långa (och enligt egen utsago 'mycket, mycket tuffa') disputationen, som ägde rum på Imperial College i London.
Mer om Brian och hans forskning hos ESA

Etiketter: ,



Uranus ringar som de aldrig setts förut

Planeten Uranus har ett gäng ringar som upptäcktes så sent som 1977, och plåtades sedan av sonden Voyager 2 på 80talet. Nu är det ett guldläge för att studera dem från jorden, då vi för första gången ser dem så att säga från sidan. Både Keckteleskopet på Hawaii och Hubbleteleskopet i rymden har tagit nya bilder på de smala och rätt okända ringarna, och skumt nog verkar de inte stämma längre med Voyagers bilder. Den inre, så kallade zeta-ringen verkar till och med ha flyttat på sig med flera tusen kilometer. Stoftet och stenarna som utgör ringarna har i varje fall utvecklats under de senaste 30 åren. Forskaren Mark Showalter säger till New Scientist att planeters ringar är förvånansvärt föränderliga. Att studera dem är, menar han, mindre som geologi och mer som att studera vädret.
Originalartikel hos Science Express
Keckbilderna hos University of California Berkeley
Hubbleteleskopets bilder på hubblesite.org
ESO har nytagna bilder på Uranus med ringarna och månarna
Andra bloggar om: , , , ,

Bild: I. de Pater (UCB)/H. B. Hammel (SSI Boulder)/W. M. Keck Observatory
Uranus' föränderliga ringar. I de här infrarödbilder är lyser planeten bara svagt, och det syns hur ringarna inte riktigt sitter där de gjorde när Voyager 2 svängde förbi 1986. (Bild: I. de Pater (UCB)/H. B. Hammel (SSI Boulder)/W. M. Keck Observatory)

Etiketter: , , ,



2007-08-22

Google Earth tittar uppåt och blir Google Sky

Google meddelar på sin blogg Google Lat Long att den senaste versionen av det populära programmet Google Earth innehåller även Google Sky (Rymden i dag är också på hugget). Upplägget påminner om samarbetsprojektet WikiSky: man navigerar på natthimlen och på vissa utvalda (och i Wikisky rätt glest utspridda) objekt kan man se detaljerade teleskopbilder. Enligt en kollega som fått testa Google Sky finns det inte riktigt stöd för att kolla hur den aktuella natthimlen ser ut från där man befinner sig. Programmet finns inte heller på svenska. Men jag har inte hunnit testa än. Har du gjort det, skriv gärna och berätta.
Mer info hos bloggen Daily Connect

Bild: Google
En skärmdump från splitternya Google Sky, inzoomad på Krabbnebulosan. (Bild: Google Lat Long Blog)

Etiketter: , , ,



2007-08-21

Rymdfärjan hemma - snart åker Atlantis och Discovery igen

Endeavour har landat utan några som helst problem med återinträdet i atmosfären. Det rapporterar NASA, Astrowebb, DN och Kvällsposten (vars tryckfelsnisse stavade Endeavour utan 'n' när jag kollade). Därmed kan vi se fram emot två till rymdfärjeflygningar i år. Atlantis i oktober levererar modulen Harmony. I december åker Discovery (känd från Christer Fuglesangs äventyr) upp med det europeiska forskningslabbet Columbus.

Bild: NASA tv
Endeavour landar tidigare ikväll i Florida. (Bild: NASA tv)

Etiketter: , ,



2007-08-19

Endeavour åker hem innan orkanen slår till

Bild: NASA
Orkanen Dean på väg mot Jamaica, plåtad från Internationella rymdstationen ISS i lördags kväll svensk tid. (Bild: NASA)

Rymdfärjan Endeavour återvänder till jorden en dag tidigare än planerat för att undvika orkanen Dean, rapporterar DN och Expressen (som lyckats med konststycket att felstava 'astronauter' i notisen). Mer info finns som vanligt hos NASA och Astrowebb. Endeavour, som redan avdockat från rymdstationen, landar tidigast på tisdag, kl 18.32 svensk tid.

Etiketter: , ,



¡Mira! En stjärna med en 30 000 år lång svans

Bild: NASA/JPL-Caltech/C. Martin (Caltech)/M. Seibert(OCIW)

Frågan som snurrade mest i huvudet i fredags var om inte nyheten om stjärnan Miras fantastiska svans gjort sig förtjänt av en plats i nästa nummer av Populär astronomis pappersupplaga (som går till tryck i typ vilken minut som helst). Rymdteleskopet GALEX gillar bara sånt som skiner i ultraviolett, och får därmed syn på himmelsfenomen som andra teleskop missar. Som, i det här fallet, Mira, känd sedan 400 år tillbaka för sin långsamma men dramatiska föränderlighet. Mira är en röd jätte 350 ljusår bort som rör sig med osedvanligt hög hastighet genom galaxen. Dess tjocka och ojämna stjärnvind har, visar GALEX, bildat en lång och vacker svans som lyser där den krockar med annan gas som ligger stilla mellan stjärnorna (DN, Nature News). Svansen är dessutom hela 13 ljusår lång, alltså 4 gånger månens bredd på natthimlen, och visar 30 000 år av Miras stjärnvinds historia.
Andra bloggar om: , , ,


Såhär tror astronomer att stjärnan Mira skapade sin underbara svans. (Animering: NASA; fler bilder finns hos GALEX)

Etiketter: , , ,



2007-08-17

Rymdfärjan klarar sig utan lagning

Rymdfärjan Endeavour är klar för hemresan, enligt NASA (mer på Astrowebb). Man bedömer att det skulle vara mer riskfylld att försöka laga den skadade sköldpanelen under lördagens fjärde och sista rymdpromenad än att låta bli. Häpnadsväckande detaljrika bilder på den 8 gånger 5 centimeter-stora skada finns förresten hos ZDNet-bloggaren Roland Piquepaille (via Cosmic Variance).
Andra bloggar om: , ,

Bild: NASA
Under onsdagens tredje rymdpromenad tog astronauten Clay Anderson det här kortet på sig själv. Reflekterade i hjälmen ser man olika delar av rymdstationen ISS och i bakgrunden den molniga jorden. (Bild: NASA)

Etiketter: , ,



2007-08-16

Skyll inte på solen (okej, bara lite grann då)

Solen kan, som vi skrev i juli, inte hållas ansvarig för den senaste tidens globala uppvärmning. Men ny forskning visar för första gången att jorden som helhet värms och kyls under solens 11-åriga solfläckscykel. Geofysikerna Ka-Kit Tung och Charles Camp har gjort en ny sammanställning av satellitdata och kommit fram till att solen står för 0,2 grader av den globala lufttemperaturens variation. Det rapporteras i bland annat New Scientist (en sammanfattning av originalartikeln finns här). Daniel på Klimatbloggen har lärt oss att skilja mellan klimat och väder, så vi kan också rapportera att solfläckarna påverkar också just vädret på jorden, i alla fall i Östafrika. Bloggaren P-O Kjellberg tipsar om en studie (notis på Science Now, kommentar på Science blog, Sammanfattning av originalartikeln) som visar att regnmängden kring till exempel Victoriasjön brukar vara störst året innan solen är som fläckigast. Exakt varför vet man inte än, och alla är tydligen inte lika imponerade av korrelationen. Klimatskeptikerna kanske kan vänta in solens nästa solfläcksmaximum 2011-2012 innan de kan med rockdinosaurierna Toto välsigna regnen nere i Africa.
[Uppdatering 17/8: Alltid lika skeptiska Fasiken kollar Tung och Camps siffror i detalj.]

Bild: ESA/NASA
Helt fläckfri: solen tidigare idag enligt satelliten SOHO. Därför kan jorden kännas aningens svalare i år än för 5-6 år sedan. (Bild: ESA/NASA)

Etiketter: , ,



2007-08-13

Kan liv komma från yttre rymden?

En av teorierna om livets uppkomst säger att liv kan ha kommit till jorden från andra planeter. I ett nytt experiment som kallas Foton-M3 vill ESA testa denna teori genom att skjuta upp en sten från jorden, och därefter låta den återigen tränga igenom jordens atmosfär. Stenen, som är ungefär lika stor som en knytnäve, är 400 miljoner år gammal och innehåller molekyler som har bildats av alger som till skillnad från DNA är mycket stabila. Den kommer att skyddas inne i en kapsel, skjutas utanför atmosfären, blottas och låtas tränga igenom atmosfären med en hastighet på 8 km/s för att slutligen undersökas för att se om de molekylära algvävnaderna kan överleva de extrema förhållandena som stenen måste gå igenom.
Läs mera hos New Scientist

Andra relaterade artiklar

Jorden kan vara livexportör

På jakt efter marsianska stenar


Bild:
Foton M3 som ska bära stenen (Bild: ESA)

Etiketter:



2007-08-11

Söndagen 12/8: Fuglesang i radio och meteorregn på himlen

Saker att inte glömma söndagen den 12 augusti: Christer Fuglesang sommarpratar i P1, och sent på kvällen blir det meteorshow då Perseiderna, årets mest pålitliga meteorregn drar igång. Info om Perseiderna finns till exempel på astronomi.nu. Kort sagt: det blir bättre ju senare du kan hålla dig uppe, och nätterna mot söndag och tisdag kommer meteorerna också kunna skådas. Bra läsning inför skuren i år är Perseidguiden på Bad Astronomy-bloggen. Så pass att jag tar mig friheten att översätta Phil Plaits 12 bästa tips på vad du behöver för att bäst kolla in spektaklet:
  1. Fri sikt mot öster. Meteorerna liksom strålar ut från stjärnbilden Perseus, men de kan dyka upp lite varstans på himlen.

  2. En mörk himmel. Månen är inget problem i år, men se till att komma bort från gatljus och sånt. Meteorer är inte alltid ljusstarka.

  3. Tid. Det tar minst 20 minuter för dina ögon att anpassa sig till mörkret.

  4. En liggstol. Bekvämare än att ligga på marken eller riskera nackspärr.

  5. Filtar. Det må vara sommar men det kan blir kyligt på natten om man inte rör sig.

  6. En mössa. Ett säkert sätt att hålla värmen. Med skärm kan du dessutom blockera störande gatljus, hävdar Phil.

  7. Kikare eller teleskop. Inte för meteorernas skull, de syns bäst med blotta ögat. Men passa på att kolla in resten av stjärnhimlen. Bland annat syns Jupiter bra.

  8. En stjärnkarta. Varför inte lära dig hitta bland stjärnbilderna inför hösten.

  9. Vila. Är du inte nattuggla kan det vara bra med en tupplur på söndag eftermiddag, annars kan du missa alltihopa...

  10. Polare, familjen, grannarna. Delad astroglädje är mångdubblad glädje (och håller dig dessutom vaken).

  11. Lite kunskap. Läs på om meteorer! Kunskap ger ökad njutning. Och slutligen

  12. ...en känsla av förundran. Det är ju ganska coolt och fascinerande med saker som händer på himlen.

Lycka till!
Diskussion om Perseiderna på Astronomiguiden
Artikel i GP
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,



Om skadan på Endeavours undersida

Rätt vad det är så blev rymdfärjan Endeavours undersida skadad under uppskjutningen. Det rapporterar SvD, nyhetsbyrån AFP (PhysOrg.com) och NASAspaceflight.com. Skyddspanelen tycks ha träffats av en isbit. Händelsen har lett till att det nu blir en så kallad 'focused inspection' med rymdstationens robotarm, troligen under måndagen. Det blir första gången som en sådan undersökning genomförs sedan rymdfärjeprogrammet återupptogs 2005 efter Columbiaolyckan. Dock har rymdfärjor klarat återvända helskinnade till jorden med värre skador, påpekar Phil Plait på sin blogg. Föga förvanande har Expressen valt att ropa varg redan.

Bild: NASA
Ett litet hål, omkring 4 cm brett, uppstod på rymdfärjan Endeavours undersida under uppskjutning i torsdags. (Bild: NASA, nedladdad från Bad Astronomy)

Etiketter: , ,



2007-08-09

Sommaren 2007 summerad (ett förslag och en taggning)

Har du precis kommit tillbaka från semester och undrar vad som hänt sedan midsommar? På astronyhetsfronten liksom vädermässigt blev det aldrig någon sommartorka i år, så jag har samlat våra viktigaste och intressantaste blogginlägg sedan under etiketten sommar07: klicka här för att läsa allt du missat sedan midsommar.

Är du bloggare som inte heller gjort uppehåll i sommar? Då föreslår jag ödmjukt att du hakar på. Tagga dina bästa sommarinlägg med etiketten 'sommar07' eller nåt liknande så kan läsarna lätt uppdatera sig inför hösten.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,



Endeavour och 'fröknen' i rymden

Bild: NASA tv
En mås drar förbi med Endeavour på väg till rymdstationen i bakgrunden. (Bild: NASA tv)

Rymdfärjan Endeavour är på väg till rymdstationen, rapporterar bland andra DN och Expressen ('Skolfröken skjuts upp i rymden'). Bloggaren Aggeman undrar när vi får de första larmrapporter om skadade värmeskölder och hot om olyckor vid återinträde. Visst känner man igen rymdfärjesagans beståndsdelar varje gång när de dyker upp. Men det finns en underliggade berättelse om rymdstationens uppbyggnad, en till om dessa rymdfärjornas sista år, där mycket, stort och smått, står på spel. När flyger Christer Fuglesang igen? Klarar NASA all kritik? Hinner de laga Hubbleteleskopet? Och blir rymdstationen som det är tänkt startpunkten för nya besök på månen och resor vidare till Mars?
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , , ,



2007-08-08

Allt ser ljust ut för Endeavour

Vädret ser ut att tillåta att rymdfärjan Endeavour kommer iväg enligt plan kl 00.36. Jag går och lägger mig; kolla istället hos Astrowebb, Spaceflight Now och
NASA tv.

Bild: NASA
Endeavour på Kennedy Space Center ikväll. (Bild: NASA/Kim Shiflett)

Etiketter: ,



Fridlund i DN: Vi kommer att förändra synen på planeter

I DN intervjuar Torill Kornfeldt ett antal exoplanetjägare. Det är en fin summering av läget i jakten på nya jordar, i synnerhet i kölvattnet efter Gliese 581c. Extra intressant är att Didier Queloz tror att även 581c:s granne 581b skulle kunna vara 'beboelig'. Och ESAs Malcolm Fridlund bekräftar att aktuella rymdteleskopet Corot håller på att upptäcka fler planeter än väntat.
— I början var jag ganska försiktig med mina gissningar. Men den försiktigheten är jag beredd att slänga överbord nu. Vi kommer att förändra hela synen på planeter, säger han till DN.
Hittills har bara Corots första upptäckt offentliggjorts. Fridlund intervjuas för övrigt i nästa nummer av Populär astronomi. (Tack till AstronomiGuiden för tipset.)
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , , ,



Näraliggande svart hål bakom ny sorts gammablixt

Numera har astronomer rätt bra pejl på vad som gör de flesta gammablixtar, men överraskningarna är tydligen inte över för det. Efter att rymdteleskopet Swift upptäckt en 5 sekunder lång gammablixt den 10 juni letade astronomen Mansi Kasliwal med kollegor efter till exempel en värdgalax där blixten hade setts. Istället hittade de en rätt vanlig, rödaktig stjärna på samma ställe. Sådana 'långa' gammablixtar brukar tillskrivas tunga exploderande stjärnor på mycket stora avstånd. Men den här är oerhört mycket svagare, blixtrade på ett ovanligt sätt, och ligger i vår egen galax. Kasliwal och sina medarbetare tror att det rör sig om ett svart hål, med ungefär samma massa som solen, som hör ihop med den röda stjärnan och slukar gas från den. Sådana dubbelstjärnor är inte helt ovanliga men varför den här beter sig som den gör är lite av ett mysterium.
Artikel i New Scientist
Originalartikeln på arXiv.org
GRBlog, eldorado för riktiga gammablixtnördar
Andra bloggar om: , , ,


Såhär kanske det ser ut nära det svarta hålet som blixtrade till i gammastrålning den 10 juni. (Animering: NASA/CXC/A.Hobart)

Etiketter: , , , ,



2007-08-06

Snart blir hon första läraren i rymden

Klockan 00.36 natten mot torsdag lyfter rymdfärjan Endeavour, enligt senaste budet från NASA. Med bland astronauterna denna gång är 55-åriga grundskolelärarinnan Barbara Morgan, som ska bli den första läraren i rymden. Hon var reserv till läraren Christa McAuliffe som omkom när rymdfärjan Challenger förolyckades 1986, men nu ska upp i rymden själv, skriver bland andra Göteborgs-Posten. Hos NASA kan man läsa två stycken längre intervjuer med Morgan inför sin fuglesangskt uppskjutna och efterlängtade rymdresa. Även om rymdfärjan Endeavour upprustats till samma höga nivå som Discovery och Atlantis är Morgan medveten om att risker alltid finns.
— Om vi inte tar några risker, kommer vi ingenstans. Som en lärare i våra klassrum är risk en viktig del av lärandet, säger hon.
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA
Rymdfärjan Endeavours besättning, med Barbara Morgan näst längst till höger. (Bild: NASA)

Etiketter: , ,



2007-08-04

Phoenix på väg till polartrakterna - på Mars

NASAs nya marslandare Phoenix är på väg mot grannplanetens nordpol. Jag får medge att vi inte skrivit ett ord om den hittills, men som tur är kan man alltid lita på Rymden i dag-Dag och Astrowebb-Jonny och i det här fallet även på Aftonbladet. Phoenix mål är att från sin landningsplats i Mars Arktis (eller i varje fall en breddgrad på 68 grader) göra kemiska analyser av is och sand och undersöka vattnets historia på Mars. Ännu ett steg mot att få reda på om det har funnits liv på Mars.
Mer hos New Scientist

Bild: NASA tv
Phoenix lyfter ombord på en Delta-raket från Cape Canaveral i Florida i morse innan gryningen. (Bild: NASA tv)

Etiketter: , , , , ,



2007-08-03

Slöjdebatt någon?

Kanske inte. Men i sommarstjärnbilden Svanen döljer sig en stor hemlighet - den skört vackra Slöjnebulosan, som är resterna efter en supernovaexplosion från minst 5000 år sedan. Nu har Hubbleteleskopet tagit bilder på några väldigt små detaljer i nebulosan, där chockvågen från supernovan krockar med och lyser upp gasen mellan stjärnorna. Phil Plait skriver målande om bilderna men något vetenskapligt nyhetsvärde verkar inte riktigt finnas, av pressreleasen att bedöma. Ibland är kanske (som banal skrev för några dagar sen) en snygg slöja en nyhet i sig.

Bild:  NASA, ESA, Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble-kollaborationen
Chockvågor får atomer och joner av syre (blått), svavel (grönt) och väte (rött) att lysa i supernovaresten Slöjnebulosan. (Bild: NASA, ESA och Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble-kollaborationen)

Etiketter: ,



2007-08-01

'Brokeback Observatory'

Idag invigs Stockholm Pride av Glenn Hysén och alla dividerar om saken. Inom rymden och astronomin så får man dock leta ordentligt efter homovinklar. Astrofysiken befattar sig ju inte med köttsliga saker, hbt-astronomers arbete mest liknar alla andras, och så vitt vi vet har ingen av världens 460 astronauter varit gay. Men i astrobloggosfären händer saker. Författaren, astronomen och bloggkändisen Phil Plait, känd som the Bad Astronomer skriver ibland om sina man-crushes på killar han beundrar. Och nu får han ta emot samma slags kysk beundran av den lika heterosexuelle bloggarsnubben Depleted Cranium i form av en osannolikt tafflig hyllningsvideo (se nedan). Vad skulle Bögjävlarna säga?
Andra bloggar om: , , ,


Inte speciellt bögigt: Phil Plait beundras för sin entusiasm och sin kamp mot pseudovetenskap. (Film: Depleted Cranium via Bad Astronomy och Pharyngula)

Etiketter: , , , ,



Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google