Nyheter från Populär astronomi

2006-10-31

NASA räddar Hubbleteleskopet

Hubbleteleskopet kommer att uppgraderas i början av 2008, meddelade NASA-chefen Michael Griffin idag. Tidigare hade NASA beslutat att det skulle vara allt för riskabelt att skicka en rymdfärja till teleskopet för att utföra underhållet. Men nu efter att rymdfärjeprogrammet åter kommit igång sedan Columbia havererade 2002 har NASA-ledningen ändrat sig om Hubble. Det blir nya gyroskop och batterier, en ersättare för den föråldrade kameran WFPC, och en helt ny spektrograf för observationer i ultraviolett.
Pressrelease hos NASA
Rapport i New Scientist
Hubbleteleskopets hemsida

Etiketter: ,



2006-10-30

Nyheter om Hubbles räddning imorgon - nya ljusekon redan idag

Imorgon offentliggör NASA huruvida det blir en rymdfärjeflygning för att uppgradera Hubbleteleskopet. Och enligt bland andra astrobloggaren Phil Plait blir det ett rungande ja, då NASA redan planerat ett misstänkt späckat program med mediehändelser i samband med beskedet.

Samtidigt släpps de senaste bilderna på ett favoritobjekt för Hubble - den underliga stjärnan V838 i Enhörningens stjärnbild med sina delikat tecknade ljusekon.

Bild: NASA/ESA/H. Bond
Ljuset från V838s utbrott 2002 lyser ständigt upp nya lager av stoft och damm, och avslöjar virvelmönster som sannolikt formas av komplexa magnetfält mellan stjärnorna. Orsaken till utbrottet är förresten fortfarande okänt. Enligt astronomerna Melike Afsar och Howard Bond, som forskat kring bilderna, handlar det om ett av de främsta olösta problemen inom astrofysiken. Klicka för att se fler och större bilder. (Bild: NASA/ESA/H. Bond)

Etiketter:



2006-10-29

Hitta Swans komet på kvällshimlen

Expressen tipsar om fina Swans komet men, som Tenct påpekar i sin blogg, kanske lite för kortfattat. Kometen finns just nu i stjärnbilden Herkules, som syns fint i väster på kvällen. En bit till höger om Vega (ljusstarkaste stjärnan i väster om kvällarna) syns fyra stjärnor som bildar en paralleltrapets, som kometen håller på att korsa. Den syntes i alla fall bra i min kikare från strax söder om Stockholm nyss. En suddig fläck såklart, men även en suddig komet tycker jag är rätt spännande att kolla in. Bilder på kometen hittar du till exempel hos Seiichi Yoshida - eller leta upp de svenska bilderna som anslås på Astronomiguiden.

[Tillägg 2006-11-01: skytonight.com har nu en ny karta som gäller för 1-11 november. Kometen är fortfarande rätt ljusstark.]

Bild: efter Torsten Bronger/Wikipedia
Swans komet har blivit oväntat ljusstarkare de senaste par dagarna, enligt bland andra skytonight.com. Såhär skulle jag tro att den flyttar på sig 28 oktober till 1 november. (Bild: efter bilden på Wikipedia, som har © Torsten Bronger)

Etiketter:



2006-10-26

Solen i 3D

Under natten skickade NASA upp två satelliter med hjälp av en Delta II-raket. Satelliterna hör ihop och kallas tillsammans för STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory). De kommer att röra sig framför och efter jorden på dess bana och kommer att driva längre och längre ifrån varandra. På det viset ska satelliterna studera solens utbrott från två olika håll, och ge en tredimensionell bild av deras struktur, på samma sätt som människor bedömer avstånd med att titta med två ögon.
Läs mer hos BBC
STEREOs hemsida hos NASA

Bild: NASA
Illustration av STEREOs två satelliter och solen med utbrott. (Bild: NASA)

Etiketter:



2006-10-25

Stjärnsortering i stora skalor

Klothopar är stjärntäta områden med upp till tio tusen gånger fler stjärnor per volymsenhet än vad man kan finna kring solen. Nya bilder från rymdteleskopet Hubble visar tecken på att stjärnhoparnas egna tyngdkraft sorterar deras stjärnorna. Tyngre stjärnor samlas i mitten, och lättare stjärnor i utkanten. Den nya analysen bygger på data som samlats under 7 års tid, där man har kunnat mäta 15.000 enstaka stjärnors hastigheter i stjärnhopen 47 Tucanae, och därmed bestämma var i hopen de befinner sig. 47 Tucanae ligger ungefär 14000 ljusår från jorden.
Läs mera hos Hubble

Bild: SO-VLT, R. Kotak och H. Boffin, samt NASA/ESA, G. Meylan
Klothopen 47 Tucanae sedd från VLT (till höger) och Hubble (till vänster) (Bild: ESO-VLT, R. Kotak och H. Boffin, samt NASA/ESA, G. Meylan)

Etiketter:



2006-10-24

Ingen is på månens sydpol

Hoppet om att driva diverse framtida aktiviteter på månen bygger på förutsättningen om tillgängliga vattenresurser. Dessa grundar sig på en del tidigare studieresultat, som förutsåg att kratrana på månens sydpol kan innehålla is. I så fall skulle man kunna tina upp isen och använda det som vatten. Nya radarbilder från Arecibo-observatoriet i Puerto Rico (känt från filmen Contact samt James Bond-rullen Goldeneye) har visat att de observerade effekter man tidigare tolkat som is på månen, ser man också från soliga delarna. De nya högupplösningsbilderna har alltså visat att heta gruskorn kan mycket väl se ut som is.
Läs mera hos Cornell University
Läs mera om Arecibo observatoriet

Bild:
Månens sydpol i hög upplösning. (Bild: D. Campbell (Cornell), B. Campbell (Smithsonian) and L. Carter (Smithsonian))


2006-10-22

USAs aggressiva nya rymdpolicy oroar

USAs president George W. Bush har undertecknat en ny nationell rymdpolicy. Den skrevs under redan den 31 augusti men först nu har de oklassificerade delarna offentliggjorts. I dokumentet, som dök upp oannonserat på en regeringswebbsida i fredags, öppnar USA för en aggressivare rymdpolitik än hittills. Handlingsfrihet i rymden är numera lika viktigt som i luften eller till sjöss, och försvarsministern Donald Rumsfeld uppdras att säkra USAs handlingsfrihet i rymden, och eventuellt 'förneka motståndare sådan frihet'. Tongångarna skiljer sig från tidigare rymdpolicy, och får kritik bland annat på New York Times ledarsida och hos Planetary Society. Man öppnar även för en ökad användning av kärnkraft i rymden, något som hittills begränsats av internationella avtal. Den nya policyn har så vitt vi vet inte kommenterats än i svensk media.
Läs USAs nya rymdpolicy i sin helhet [pdf]
Rapport på space.com

Bild: skärmdump på ostp.gov den 22/10 2006
USAs nya tuffa rymdpolicy publicerades i fredags på OSTPs webbsidan. OSTP är enheten inom amerikanska regeringen som är rådgivare till presidenten i frågor om naturvetenskap och teknik. (Bild: skärmdump från ostp.gov idag)


2006-10-19

Syns stjärnorna bäst i mörklagda Övertorneå?

Uppdrag granskning i SVT och P1 Morgon rapporterar om den intressanta striden mellan kommun och elleverantör som släckt all gatubelysning i Övertorneå. I P1 Morgon intervjuades övertorneåbon Mona Aspholme som förståeligt nog raddade upp alla nackdelar med att bo i en mörk stad. Intressant nog har inte kriminaliteten ökat, enligt kommunalråd Arne Honkammaa. Jag undrar om inte det medför en fördel - möjligheten att bättre se den maffiga norrländska natthimlen. I synnerhet så här års när Vintergatan dominerar kvällshimlen. Någon som varit i Övertorneå som vet?

2006-10-18

Ringar avslöjar Andromedagalaxens senaste krock

Nya bilder från Spitzerteleskopet tyder på att Andromedagalaxen krockade för 200 miljoner år sedan med sin lilla granngalax M32. Två ringar med gas och stoft, varav en syns för första gången i Spitzers bilder, skvallrar om att dvärggalaxen M32 frontalkrockat med Andromeda och chockat gasen i den större galaxens mitt. Det är ett forskarlag från Sydafrika, USA och Frankrike som både gjort observationer och kört datamodeller som pekar på en kollision mellan galaxerna då dinosaurierna fortfarande regerade här på jorden.
Pressmeddelande hos Harvards Center for Astrophysics

Bild: NASA/JPL/P. Barmby (CfA)
Rymdteleskopet Spitzer har tagit denna bild på två stycken stoftringar, en stor och en liten, djupt inne i Andromedagalaxen. Troligen bildades de när grannen M32 kolliderade med galaxen för 200 miljoner år sedan. Klicka för en större bild. (Bild: NASA/JPL/P. Barmby/CfA)

Etiketter: ,



2006-10-16

Diskutera hotet från rymden i Stockholm

Är vi i Sverige förberedda för nästa asteroid som krockar med jorden? Det är kanske en av frågorna som ställs fredagen den 23 oktober i Stockholm, då astronomer, journalister och filosofer samlas för att snacka om Hotet från rymden. Eftermiddagen med föredrag och paneldiskussion arrangeras av Institutet för framtidsstudier. Bland deltagarna finns astronomerna Jesper Sollerman och Bengt Gustafsson, samt DN-journalisten Karin Bojs. Det är gratis att hänga på, men anmälan krävs, senast nu på onsdag den 18 oktober.
Mer om mötet hos Institutet för framtidsstudier
Mer om kosmiska nedslag på jorden i senaste numret av Populär astronomi [pdf]

Bild: Don Davis/NASA
Såhär otäck tror konstnären Don Davis att en asteroidkrock skulle kunna se ut. (Bild: Don Davis/NASA)


2006-10-15

Sveriges första supernova upptäckt

Amatörastronomen Gregor Duszanowicz från Åkersberga har blivit först med att upptäcka en supernova från svensk mark. Den exploderande stjärnan i frågan har fått beteckningen SN 2006iv, och ligger i en rätt okänd galax på 111 miljoner ljusårs avstånd. H-G Lindberg, som själv upptäckte en dvärgnova förra året kallar i en kommentar på Astronomiguiden upptäckten det största som någonsin hänt svensk amatörastronomi. Vi får hoppas att proffsastronomerna hänger på - än vet vi inte ens vilken typ av supernova det rör sig om.
Artikel i Metro
Senaste om Gregors supernova på Rochester Astronomys supernovasida
Läs mer på Gregors hemsida

Bild: Gregor Duszanowicz
Den första 'svenska' supernovan heter 2006iv ligger i galaxen UGC 6774 i Stora björnens stjärnbild. Fler bilder på upptäckten finns på Gregors hemsida. (Bild: Gregor Duszanowicz)

Etiketter:



2006-10-12

Röda fläcken Jr. växer

I mars i år skrev vi om planeten Jupiters nyligen upptäckta fläck, "Röda fläcken junior". Nya observationer visar att virvelvindarna kring fläcken når nu upp till 640 km/timme, nästan dubbelt så stora vindhastigheter än vad sonden Voyager mätte för drygt 20 år sedan. Kraftiga och snabba vindar innebär att materia från djupare delar av ytan kommer upp i atmosfären. Detta i sin tur får fläcken att växa.
Läs mera hos NASA

Bild: NASA / ESA / Amy Simon-Miller
Jupiters Lilla röda kan ses här till vänster om den stora välkända fläcken. (Bild: NASA / ESA / Amy Simon-Miller)


2006-10-09

Supermassive svarta hål hindrar stjärnbildning

I centrum av nästal alla massiva galaxer, finns så kallade supermassiva svarta hål som kan väga upp till 10 miljarder gånger tyngre än solen. Nya bilder från Chandraobservatoriet upplyser oss om dessa svarta håls omgivning. Röntgenbilder från Chandra har nyligen visat att det supermassiva svarta svarta hålet i kärnan av galaxen M87 skickar överrumplande strålningsvågor som rör om gasen i sin omgivning. Denna process hettar till gasen och därmed hindrar bildning av unga stjärnor.
Läs mera hos Chandra

Bild:
M87s svarta hål i all sin ståtlighet (Bild: Chandra)


2006-10-06

Heta stjärnor tillåter inte planeter i sin omgivning

Modern planetformationsteori förklarar processen genom flera faser. Planeter bildas, kring en stjärna, först efter bildning av ackretionsskiva av gas. Planeten föds sedan ur gasen i ackretionsskivan. En ny studie som använder sig av infraröda observationer från rymdteleskopet, Spitzer, har nu visat att strålningen från heta stjärnor snabbt förstör ackretionsskivan, och därmed inte tillåter planeter i sin omgivning. De studerade stjärnorna är 100 gånger större än solen och vindarna från vissa av de omvandlar ackretionsskivan till kometliknande strukturer.

Läs mera hos Spitzer Space Telescope nyhetshörna


Bild:
Heta stjärnor förstör de omgivande ackretionsskivorna av gas, ur vilka planeter föds (Bild: NASA/JPL-Caltech/Z. Balog (Univ. of Ariz./Univ. of Szeged))


2006-10-05

Snabba planeter funna

Att hitta planeter utanför vårt solsystem är inte enkelt. Hittills har man upptäckt drygt 200 stycken och de flesta är lika tunga eller tyngre än Jupiter, eftersom de massiva är enklare att hitta. Nu har K. Sahu med kollegor, inklusive Uppsalaastronomen Nikolai Piskunov, använt rymdteleskopet Hubble för att mäta 180.000 stjärnor och deras minskning i ljusstyrkan när planeter passerar framför dem. De har upptäckt 16 nya planetkandidater varav två är redan bekräftade. De har också hittat en ny klass snabba planeter som är så nära sin stjärna att de rör sig runt den på mindre än en dag. Dessa verkar bara finnas runt stjärnor som har mindre än 90% av solens massa. Resultaten från mätningarna publicerades i dagens utgåva av Nature.
Läs mer i Uppsala Nya Tidning.
Se en video och läs mer på spacetelescope.org.

Bild: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)
Illustration av hur en planet rör sig framför en stjärna och blockerar en del av dess ljus. (Bild: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI))

Etiketter:



2006-10-03

Nobelpriset till COBE-satellitens pappor

Nobelpriset i fysik går till John Mather och George Smoot, två av männen bakom satelliten COBE, som i början på 90talet gjorde revolution i vår syn på universum. COBEs observationer befäste den kosmiska bakgrundsstrålningen som den svaga efterglöden efter självaste big bang, nu svalnad till bara 2,7 grader över den absoluta nollpunkten. COBE var också först att ordentligt mäta bakgrundsstrålningens ojämnheter över himlen. De tros ha skapats i stora smällen och är ursprunget till strukturen i universum som det ser ut idag.
Motivering och mer info hos Kungl. Vetenskapsakademien
Om COBE i Wikipedia
Karin Bojs tippade Smoot och Mather i DN häromdagen
Malin Sandström rapporterar och länkar på Vetenskapsnytt

Bild: NASA/Sean Carroll
NASAs COBE-satellit var föregångaren till den nya kosmologins flagskepp, satelliten WMAP. Här jämförs de ojämnheter i bakgrundsstrålningen som COBE såg (övre bild) med den senare, mer detaljrika bilden från uppföljaren. (Bild: NASA/Sean Carroll)

Etiketter: ,



2006-10-01

Så blir tungviktare till

Astronomer har bra pejl på hur stjärnor bildas. Eller rättare sagt, de har bra koll på hur mindre stjärnor bildas, som solen till exempel. Hur tunga stjärnor föds är knepigare, men nu har radioastronomen Maria Beltran med kollegor gjort en upptäckt som gör en hel del klarare. De har tittat på radiovågor från en stjärna 25.000 ljusår bort som heter G24 A1, och sett att gasen runtomkring stjärnan rör sig åt alla möjliga håll. Utåt, runt stjärnan i en roterande skiva, och - här kommer det nya - även inåt. Det visar att det faktiskt går att få ihop till en tungviktarstjärna mer eller mindre på samma sätt som för mindre stjärnor. Inga skumma knep behövs alltså. Det är vetenskap det.
Läs mer hos amerikanska radioobservatoriet NRAO

Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF
Unga nytända tunga stjärnor har en tendens att blåsa bort nästan lika mycket gas som de samlar in. Nya observationer visar tecken på infallande gas runt en ung tungviktare, vilket bekräftar den här bilden över hur det kan se ut när en större stjärna börjar sitt liv. (Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF)


Populär astronomiBloggen har flyttat till Populär Astronomis hemsida. Vi ses där!

Intresserad av att prenumerera? Besök Populär astronomi hos Tidningsbutiken.

This blog has moved to Populär Astronomi's homepage, popast.nu.

Arkiv

december 2004   januari 2005   februari 2005   mars 2005   april 2005   maj 2005   juni 2005   juli 2005   augusti 2005   september 2005   oktober 2005   november 2005   december 2005   januari 2006   februari 2006   mars 2006   april 2006   maj 2006   juni 2006   juli 2006   augusti 2006   september 2006   oktober 2006   november 2006   december 2006   januari 2007   februari 2007   mars 2007   april 2007   maj 2007   juni 2007   juli 2007   augusti 2007   september 2007   oktober 2007   november 2007   december 2007   januari 2008   februari 2008   mars 2008   april 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Bloggtoppen.se Add to Google